nlc.hu
Család
Babakötvény – Az egyszerű megoldás

Babakötvény – Az egyszerű megoldás

Amikor fiatalon családalapításra gondolunk, vagy először kerül szóba párunkkal a gyerekvállalás, ritkán jut eszünkbe, hogy a gyerekek milyen gyorsan felnőnek. Az újszülött megérkezésekor is nagy változásokon megy keresztül a család, de a gyermek nagykorúvá válása is jelentős feladatokat róhat a szülőkre. Ezek többsége megoldható, de mindenképp megkönnyíthető előtakarékossággal.
Babakötvény - Az egyszerű megoldás

Csak az vehet Babakötvényt, aki már nyitott Start-számlát

Kevesen vannak tisztában azzal, hogy minden 2005. december 31. után született gyermek számára az állam 42 500 forint életkezdési támogatást tart nyilván egy letéti számlán a Magyar Államkincstárban. Miután a szülő a Kincstárban egy ún. Start-értékpapírszámlát nyit a gyermekének, ezt az alapösszeget – a hozzátartozók éves befizetéseinek mértéke alapján – további állami támogatások (10%, de max. évi 6000 forint) gyarapítják. Az értékpapírszámla megnyitását követően a számlán lévő életkezdési támogatás és a hozzátartozók által befizetett összegek Babakötvénybe fektetődnek be. A Babakötvény olyan különleges állampapír, amelyből az állam minden évben egy-egy sorozatot indít. A szülők, rokonok a gyermek születési dátumának megfelelő kötvénybe fektethetik a befektetésre szánt összege(ke)t – akár 100 vagy 1000 forintot –, melyre az állam az előző év átlagos inflációja felett még 3 százalék kamatot is garantál. A kamatok, automatikus újrabefektetéssel, ugyanabba a kötvénybe kerülnek vissza.

A Start-számlán gyarapodó összeghez a gyermek legkorábban 18 éves korában juthat hozzá. Ha idősebb gyermek számára akarunk takarékoskodni, tudnunk kell, hogy leghamarabb a számla megnyitása után három évvel vehető fel a megtakarítás. Mivel a számlára bárki bármekkora összeget átutalhat, így családtagok számára az ünnepek, a születés- és névnapok alkalmával jelentkező ajándékproblémák egyszerűen és hasznosan megoldhatóak.

Számítások szerint, minden évben 3 százalék inflációt feltételezve, 18 éven keresztül havi ötezer forint befizetésével, kb. 2,3 millió forint takarítható meg, ami fedezhet pl. jó pár évnyi tandíjat, vagy a beugrót egy kislakás vásárlásakor.

A Start-értékpapírszámla megnyitásához szükséges tennivalók

  • Időpontfoglalás a Magyar Államkincstár egy közeli kirendeltségénél (www.allamkincstar.gov.hu)
  • Iratok előkészítése (gyermek azonosítására lakcímkártya, illetve a 2006. január 1. előtt született gyermek esetén adókártya, valamint a számlát nyitó személyazonosságának, lakcímének igazolása)
  • Szerződéskötés a Kincstár-fiókban

Miért jó a Babakötvény?

  • Bármilyen kis összegért lehet venni Babakötvényt, hiszen az alapcímlete 1 forint.
  • A befektetett tőke garantáltan az előző év átlagos inflációja felett 3 százalékkal kamatozik.
  • A Babakötvényen elért kamatjövedelem adó- és egészségügyihozzájárulás- (EHO) mentesen felvehető a gyermek 18 éves korában.
  • Egyszerű, mivel elég egy állandó havi átutalási megbízás a befizetésre szánt összegről, és más dolgunk nincs vele a gyermek nagykorúvá válásáig.

További információk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top