Család

Elfogadták: bejegyeztethetik kapcsolatukat a melegek Észtországban

Az észt parlament csütörtökön kétszavazatnyi többséggel elfogadta az azonos nemű párok együttéléséről szóló törvényt.

A 101 fős törvényhozásban negyvenen támogatták az indítványt, 38-an ellene szavaztak, tízen pedig tartózkodtak. A jogszabály 2016 január elsején lép hatályba, ennek értelmében az azonos nemű párok hivatalosan bejegyeztethetik kapcsolatukat, rendezhetik vagyoni és hagyatéki ügyeiket.

Észtországban ezentúl az ilyen élettársi kötelékben élő homoszexuális partnerek egyike örökbe fogadhatja a másik fél gyermekét, a pároknak ugyanakkor nem lesz joguk arra, hogy más gyereket örökbe fogadjanak.

Egy múlt heti kutatás szerint az észtek 67 százaléka elutasítja azt, hogy az állam hivatalosan elismerje az egynemű családokat. Vasárnap a tallinni törvényhozás épületénél nagyszabású tüntetést tartottak a homoszexuális párok együttéléséről szóló törvény elfogadása ellen.

A melegekkel szemben itthon is rengeteg az előítélet. Oroszországban kifejezetten rossz a helyzet, hiszen ha valaki nyíltan vállalja homoszexualitását, pénzbüntetésre vagy még rosszabbra számíthat. A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet év elején megdöbbentő videókat tett közzé arról, hogyan bántalmazzák és alázzák meg a homoszexualitásukat nyíltan vállalókat Oroszországban.

A melegek hátrányos megkülönböztetése a Szocsiban rendezett téli olimpia miatt is téma volt. Vlagyimir Putyin orosz elnök a rendezvény előtt azt mondta: nyugodtan menjenek a melegek szurkolni Szocsiba, csak hagyják békén a gyerekeket – amivel lényegében összemosta a pedofilok és a melegek ügyét.

Közben a világ országai sorra legalizálják az azonos neműek közötti házasságot. Skóciában a parlament idén februárban elsöprő többséggel bólintott rá a melegek közötti házasságra, csatlakozva olyan európai országokhoz, mint Hollandia, Belgium, Spanyolország, Nagy-Britannia, Norvégia, Portugália, vagy épp Franciaország.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top