Család

Ennyit nyerhetsz a Babakötvénnyel

Sok szülő nem tudja, hogy a gyermek születésekor automatikusan járó egyszeri életkezdési támogatásból – az a bizonyos 42.500 forint – hosszú távon sokkal nagyobb hasznot is ki lehet hozni, ha ezt az összeget Babakötvénybe fektetik. De pontosan mennyit is "kereshetünk" a gyermekünknek ezzel a konstrukcióval?

A Babakötvény csupán az egyik a számos befektetési és megtakarítási lehetőség közül, amellyel megalapozhatjuk egy gyermek indulását a felnőtt életben. Ezek különféle előtakarékossági megoldások más és más hozammal kecsegtetnek, azonban ha az egyszerű kezelhetőséget vesszük szempontként, akkor talán egyik sem olyan jövedelmező, mint a Babakötvény.

Ennyit nyerhetsz a Babakötvénnyel

A Babkötvény ugyanis alig igényel adminisztrációt – leszámítva egy egyszeri szerződéskötést a Start-értékpapírszámla megnyitásakor –, és nem kötelezi a szülőt arra sem, hogy havonta rendszeresen és meghatározott összeget fizessen be erre a számlára. Arról nem is beszélve, hogy ezeket a befizetéseket néhány kattintással az otthoni számítógépről, vagy mobiltelefonról is el lehet intézni.

Az állam így támogatja a megtakarításokat

Az ügyfél teendője mindössze annyi, hogy eldöntse, az állam által automatikusan megnyitott Start számláról a gyermek születésekor járó egyszeri támogatást átvezeti-e a Start-értékpapírszámlára. Ezt követően már saját elhatározás kérdése, hogy időről időre mennyi pénzt és milyen rendszerességgel tesz félre a gyermeke számára ezen a számlán, vagyis mennyi kötvényt vásárol meg. Sem alsó, sem felső korlátja nincs a befizetésnek (egy darab Babaötvény ára egyébként 1 forint), viszont az állami támogatás mértéke miatt a legideálisabb, ha havonta ötezer forintot helyeznek el ezen a számlán. Az állam ugyanis minden befizetés után tíz százalékot tesz hozzá megtakarításhoz a saját pénzéből, de legfeljebb évi 6 ezer forintot ad, így évente 60 ezer forintos befizetéssel (havonta 5 ezer forint) használhatjuk ki legjobban az állami támogatást.
Ezen felül azonban az állam még az infláció mértéke + 3 százalékos hozamot is garantál. Ezért végső soron a kötvény futamidejének végére – ami maximálisan 19 éve – a Start-értékpapírszámlán felhalmozódott megtakarítás mértéke két dologtól függ: mennyit fizettünk be az évek során és mekkora volt az infláció.

Természetesen nem kötelező az egyszeri életkezdési támogatást áthelyezni a Start számláról egy Start-értékpapírszámlára. Ha nem nyúlunk hozzá, és ott hagyjuk, ahova az állam tette ezt az összeget a gyermek születésekor, akkor az összeg automatikusan gyarapszik az előző évi infláció mértékével. Ha az életkezdési támogatást áthelyezzük Start-értékpapír számlára, de egyetlen darab Babakötvényt sem vásárolunk mellé, akkor a pénzünk az előző évi infláció + 3 százalékos kamattal gyarapszik, de állami támogatást nem kapunk mellé. Ez csak akkor jár, ha az értékpapírszámlán Babakötvényt is vásárolunk.

Ennyit hoz a Babakötvény

Ennyit nyerhetsz a Babakötvénnyel

Az alábbi táblázatban különféle inflációra számolva nézzük meg, hogy mennyi lehet a nyereségünk akkor, ha
1. az egyszeri életkezdési támogatást a Start számlán hagyjuk kamatozni, vagy
2. áthelyezzük Start-értékpapírszámlára, de nem teszünk hozzá plusz befizetést, vagy
3. áthelyezzük Start-értékpapírszámlára és évente 60 ezer forintért Babakötvényt is veszünk mellé.

Infláció mértéke 1% 2% 3% 4% 5%
Letéti Start számla 50.836 60.700 72.353 86.097 102.281
Start Értékpapírszámla 86.097 102.281 121.309 143.647 169.831
Befizetés (havi 5.000 Ft)          1.778.694    1.959.019    2.161.082    2.387.583    2.641.547   

A táblázatban egy ma érvényes, átlagos, 42.500 forintos életkezdési támogatást vettünk alapul. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, illetve a nevelésbe vett gyermek esetében ez az összeg magasabb, ráadásul ebben az esetben a gyermek a felnőtté válásig három alkalommal kap ilyen támogatást különféle összegben (születésekor, 7 évesen és 14 évesen), valamint az állam nekik nem tíz, hanem 20 százalékot ír jóvá a szülői befizetések után támogatásként (maximum évi 12 ezer forintot).  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top