Család

Így keserítik meg az anyagi viták az életünket

Népi bölcsesség, miszerint a párok alapvetően két dolog miatt hajlamosak összeveszni: a gyereknevelés és a pénz miatt. A pénz miatt azért, mert az lényegében minden életterületünket átszövi, mindenre hatással van, ergo lehetetlen megkerülni. Ezért is olyan gyakori konfliktusforrás.

Miért olyan komoly vitatéma a pénz?

Ennek három fontos oka van:

  1. A pénz az, ami bár igazából használati tárgy, mégis hihetetlenül erős érzelmeket aggatunk rá. Mindenki viseltetik valamilyen érzelemmel a pénz iránt: megveti, eltűrt rosszként tekint rá, minden jó megrontójának tartja, vagy éppen minden problémája megoldásának, amolyan Szent Grálnak. Éppen ezért amikor a pénzen vitatkozunk, akkor mindig előkerülnek az érzelmek is. Hiszen ha a másik nem ért egyet az én pénzkezelési elveimmel, akkor az ezzel kapcsolatos érzelmi alapállásommal sem fog – és ezt ösztönösen támadásként értékelem. Kész a veszekedés. Ezért olyan nehéz a pénzről vitázni és nem veszekedni. (Aki már végigcsinált egy válóperes vagyonmegosztási tárgyalássorozatot, az pontosan tudja, miről beszélek.)
  2. A pénznek ugyanis van egy mindenki számára létező intimitása. Ha én valakit beengedek a pénzügyi életembe – márpedig a házasságban általában nemcsak az ágyat, hanem az asztalt és a széket is megosztjuk egymással – akkor valami elképesztő bizalommal kell lennem felé. A pénz mindig is bizalmi kérdés volt – így bárki bármit is kifogásol ezzel kapcsolatban, az olyan érzés, mintha hátba döfne. Egyszerűen azért, mert beengedtem az intim szférámba, ehhez képest meg a védett zónámban, azaz az intim szférámban borít ki a másik. Mintha visszaélt volna a bizalmammal, kihasználta volna azt, hogy kitárulkoztam neki. Vagyis minden pénz körüli vita bizalomvesztéssel jár.
  3. A pénz körül azért csúcsosodnak ki a viták, mert ilyenkor valójában a legkevésbé a pénzről szoktunk vitatkozni. Igazából értékrendek csapnak össze. Azok az értékek, amelyeket az életünkről, az életvezetésünkről vallunk. Hogy egyáltalán melyikünknek mi érték. Van, akinek az önzetlen segítség a legfontosabb érték, másnak meg a szorgalmas munka az elsődleges. Ha egy ilyen pár egyik tagja éppen ezért önzetlenül eladományoz különféle összegeket, amelyekre a másik úgy tekint, mint verejtékes munkája mérhető eredményére, akkor el lehet képzelni, hogy abból hangos tányércsörgés lesz.
Így keserítik meg az anyagi viták az életünket

Az intimitás, az érzelmek és az értékrend hármasa tehát a valódi oka annak, hogy a párok a pénzen veszekedhetnek – és mivel értékrendet hihetetlenül nehéz összecsiszolni, ez tartósan jó indok marad a haragra.

A teljes cikket a Magabiztos Nő blogon találod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top