Család

Hogyan fejleszthetők a kisgyermekek motorikus készségei?

Gyermekeink fejlődésének természetes alapeleme a játék. Mikor megszületik a gyermekünk, felelősséget vállalunk érte, amely, ahogy a gyermek nő, egyre nagyobb lesz. Igyekszünk neki mindent megmutatni, megtanítani, megismertetni vele a világot.

Ezek a dolgok nagyon fontosak, hiszen ezek az alapértékek és az átadott tudás formálják majd később a gyermek személyiségét. Minden kisgyermek kíváncsi felfedező is egyben, így megpróbálnak minden tárgyat megfogni, a szájukba venni, hiszen minden új és ismeretlen számukra. Ezért is fontos, hogy gyermekeinket a megfelelő játékokkal vegyük körbe, amelyek észrevétlenül segítik fejlődésüket.

Hogyan fejleszthetők a kisgyermekek motorikus készségei?

A gyermekek egészséges fejlődésének egyik legfontosabb szakasza az 1-3 éves kor, amely időszakban a nagy motoros és finommotorikus képességeket tanulják meg. Az otthoni testmozgások, mint tornák, táncok, stb. mind a test mozgásáért felelős nagy motoros készségeket fejlesztik. A finommotorikus készségek, így az arc- és kézmozgások a különböző eszközök használatával és az azokkal való gyakorlással fejleszthető, mint például építő játékokkal. Mivel egy kisgyermek hamar elunja magát, ezért minél nagyobb és színesebb egy játék, annál jobban le tudja kötni a gyerek figyelmét, pont erre az alapelvre támaszkodva tervezték meg a LEGO® DUPLO® játékokat is. A finommotorika megfelelő szintjének elsajátítása rendkívül fontos, mivel hiánya akár tanulási nehézségekhez is vezethet, főként, hogy ez az írástanulás alapja. Éppen ezért az óvodai képzés is e készségek fejlesztésére épül, így a rajzolásra, formák kivágására, stb. Optimális esetben 6-7 éves korukra, mire iskolaérettek lesznek, tökéletesen kifejlődik koordinációs készségük is.

Hogyan fejleszthetők a kisgyermekek motorikus készségei?

A játék tehát egy természetes módja annak, hogy gyermekeink felfedezzék a világot maguk körül. A kicsik a közös játékok által tanulják meg kifejezni magukat, így fejlődik a kommunikációs készségük is. A jó játékok nem csak szórakoztatják a piciket, hanem közben elősegítik fejlődésüket is, éppen ezért érdemes előre gondolkoznunk és terveznünk, hogy mikor-mit adunk a kezükbe, vagy milyen szórakoztató programot találunk nekik ki. Mindemellett nagyon fontos kiemelnünk, hogy játék közben segítenünk is kell nekik, meséljünk az éppen szimulált élethelyzetekről, motorikus mozgásaikat javítsuk ki, amikor szükséges, és készítsük fel őket az óvodai majd az iskolai életre.

A LEGO® DUPLO® Minden egy csomagban játék készlet segítségével minden apróság átélheti a valódi szabadépítés élményét, így maximálisan megcsillogtathatja kreativitását, mindemellett fantáziavilága hihetetlenül dinamikusan fejlődik majd. A dobozban a szivárvány minden színében pompázó kockák, számozott elemek, egy kisfiú figura, egy felépíthető jármű, illetve egy cuki kiskutyus is megtalálható. A számozott elemeknek köszönhetően a kicsik könnyen és játékosan ismerkedhetnek meg a számok világával, míg a kockák segítségével bármit – legyen szó akár toronyról, akár házról – meg tudnak építeni. A hagyományosnál kétszer nagyobb LEGO kockák kifejezetten az apró kezeknek készültek; sokkal könnyebb őket megfogni, egymáshoz illeszteni és biztonságosak is, így garantált sikerélményt biztosítanak a kis építőmesterek számára.

Nagyszerű kreatív játéktippek találhatók a www.DUPLOvilag.hu weboldalon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top