Család

Pofonegyszerű trükkök, melyekkel egy vagyont spórolhatsz

A takarékosság világnapja alkalmából adunk néhány tippet. Nagy részük csak egy kis odafigyelést igényel, de összességében rengeteg pénzt megtakaríthatunk velük.

Nem célunk a világmegváltás, azt sem állítjuk, hogy csupa újdonságot mondanánk az alábbi listával. Mindössze arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy egy kis odafigyelés, és egy picit több tudatosság pillanatok alatt forintban mérhető eredményeket hoz. Ha csak két-három olyat találsz a felsoroltak között, amit megfogadsz, máris tettél azért, hogy hó végére több pénz maradjon a tárcádban.

1. Vezess listát

Légy következetes, amikor boltba mész: csak azt vedd meg, ami a bevásárlólistádon szerepel, ne engedj a csábításnak.

2. Soha ne menj éhesen vásárolni

A korgó gyomor veszélyes. Csak egy kis csoki, egy müzliszelet vagy süti – és máris röpködnek a százasok.

3. Mindig legyen a táskádban bevásárlószatyor

Csak egyszer kell megvenni, kis helyet foglal, súlya sincs, és azon túl, hogy spórolsz, még a környezetet is véded, ha nem veszel állandóan műanyag reklámtáskákat.

4. Gyűjts kuponokat

A legtöbb drogériában, nagyobb élelmiszerboltban ma már rendszeresek a kuponos akciók. Ha szisztematikusan gyűjtöd ezeket, több ezer forintot is megspórolhatsz egy nagyobb bevásárlásnál.

5. Figyeld az akciókat

Tanulj a szüleidtől, idősebb ismerőseidtől. Ők garantáltan képben vannak a nagyobb akciókkal, leárazásokkal. 

6. Nézd át a szolgáltatásaidat

Tuti, hogy kell neked 72 tévécsatorna? Nem lehet, hogy olcsóbb lenne egy kisebb csomagra előfizetni?

7. Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér

Ez talán a legnehezebb. Ellenállni a kísértésnek, amikor meglátsz egy ruhát, cipőt, kütyüt, amire már régóta vágytál. Nem kell persze aszkétának lenni, rongyokban járni, és lemondani minden örömről. A lényeg az, hogy tudd, hol vannak a határaid, mi az, amit megengedhetsz magadnak, és mi az, ami már túlfeszíti a keretedet. 

8. Vigyél magaddal ebédet a munkahelyedre

A konyhai kiadások a havi rezsi legizmosabb részét jelentik számos háztartásban. Így spórolni is ezen tudsz a legtöbbet. Már azzal is, ha nem rendelsz magadnak ebédet mindennap az irodába, vagy ahelyett, hogy a helyi étkezdében ennél, inkább főzöl magadnak.

9. Ásványvíz helyett víztisztító berendezés

Ha van valami, amit az elmúlt tíz évben “agyonmarketingeltek”, az az ásványvíz. Gondolj vissza a gyerekkorodra. Akkor is halomban álltak otthon a műanyagpalackok? Ugye nem? Most sem kell feltétlenül így lennie, hiszen rengetegféle kiváló víztisztító berendezés kapható már, amelyek pillanatok alatt behozzák az árukat.

10. Javíttasd meg a háztartási gépeidet

Egy csöpögő csap, egy régi hűtőszekrény, egy vízköves mosógép suttyomban az egekig tornázhatja a számláidat. Sokkal jobban jársz, ha szerelőt hívsz.

11. Készíts mosószert házilag

Egy liter mosószer cirka 60 forintért? Igen, lehetséges, nem felejtettünk le egyetlen nullát sem. A titok nyitját itt találjátok.

12. Tarts otthon szódabikarbonát

Mert szó szerint mindent visz. Legyen szó a zuhanyrózsa újjávarázsolásáról, vécé- vagy lefolyótisztításról, hasznát fogod venni. Oktatóvideókat e műveletekhez itt találsz.

13. Vegyél egy perselyt

Amikor munka után hazamész, rakd bele a tárcádban lévő aprót. Vagy egy meghatározott összeget naponta. Ha csak egy százast teszel bele mindennap, hónap végére akkor is háromezret gyűjtöttél.

14. Járj turkálóba

Nem csak elképesztő olcsón találsz príma darabokat, de ráadásul remek program is egy-egy üzlet felfedezése.

15. Barátkozz az antikváriumokkal

Könyvet venni, ajándékozni csodás dolog, de rendkívül sokba kerül. Nem kell azonban lemondanunk róla, elég, ha ismerünk pár jó antikváriumot, ahol igazi kincsekre akadhatunk.

És a sort még hosszasan lehetne folytatni. Ha neked is vannak jól bevált költségkímélő tippjeid, írd meg őket kommentben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top