Család

Így készítsük fel a gyereket az önálló életvitelre

Számtalan tanáccsal és még több példamutatással próbálja meg a szülő elérni, hogy a tőle olykor teljesen eltérő habitusú porontya megállja a helyét a nagybetűs életben. Nem kivétel ez alól a pénzügyi (ön)gondoskodás témája sem. Ennek ellenére a szülők sokszor mégis a megfelelő útravaló nélkül bocsátják útjukra a gyereket. Pedig ez legalább akkora hátrányt jelent, mintha írástudatlanul kezdene neki felnőtt éveinek az ember.

Az előző két hétben az OK Központ pénzügyi trénere, illetve egy pedagógus osztotta meg véleményét és javaslatait. A mostani alkalommal egy banki szakértőt kértünk fel, mondja el tanácsait: mit tehet a szülő, ha olyan kényes, olykor tabunak számító témában kell felvilágosítania gyermekét, mint a pénzügyek kezelése?

Így készítsük fel a gyereket az önálló életvitelre

Mindenekelőtt tájékozódjon maga is a pénzügyi, megtakarítási és befektetési lehetőségekről, folyamatosan frissítse saját tudását, amihez érdemes fióki tanácsadó kollégák segítségét is igénybe venni. További jó tanács, hogy amibe csak lehet, vonja be a gyereket, amíg közös háztartásban élnek – javasolja Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója.

Majd anyu elintézi?
Sokszor előfordul, hogy a családban csak az egyik szülő feladata a családi kassza kezelése. Van, hogy hagyományosan eleve rá hárul ez a feladat, vagy végzettsége miatt jobban ért hozzá. Sok esetben a többieknek kényelmes az, hogy leveszi a terhet valaki a vállukról. Ez azonban oda vezet, hogy a háztartás egyenlegével, a kiadásokkal, bevétellel, tételekkel csak egyvalaki van tisztában. Ami rövid távon például a gyerekeknek kényelmes, az hosszú távon óriási hátránnyá válik, hiszen pénzügyileg felkészületlenül repülnek ki. Nem könnyű gyakorlati példák nélkül elkezdeni a saját pénzügyek kezelését, vagy egy háztartás működtetését. Ismeretek hiányában már az egyetemi ösztöndíj beosztása is problémát jelenthet. Érdemes tehát időben elkezdeni a gyerekek felkészítését, illetve szakértők segítségét is igénybe venni.

Érdemes megfogadni az OTP Bank szakértőjének, Nyitrai Győzőnek a tanácsait:

Minél előbb – A gyermeket minél előbb, de mindig az életkorának megfelelő formában vonjuk be a háztartás pénzügyeibe! Kezdetnek megteszi a Gazdálkodj okosan!, később jöhet a zsebpénz, majd az önálló bankszámla.
A mindennapok részeként – Ne különórákat vezessünk be a pénzügyi edukációra, hanem igyekezzünk a mindennapi tevékenységünk során megismertetni vele a háztartási gazdálkodás rejtelmeit: például meséljük el neki vásárlás közben, miért választunk egy bizonyos terméket, és annak mennyi az értéke az ő játékaihoz, kiadásaihoz képest.
Az összefüggésekről – Tanítsuk meg a gyermeknek a kiadások közötti rangsorolást, így érezni fogja az egyes kiadások valós súlyát. Erre az is jó módszer, ha elmagyarázzuk neki a helyettesítő tételek funkcióját, vagyis hogy mit miért nem veszünk meg, mire költünk inkább.
Példákon át – Magyarázzuk el neki a fontossági sorrendet: hogy például miért élveznek elsőbbséget a közüzemi számlák, vagy a lakáshitel visszafizetése, mi a funkciója a váratlan helyzetre, vagy éppen egy nagyobb célra – nyaralásra, autóra, az ő későbbi lakására – félretett összegnek, és mi az ahhoz illő termék.
Gyakorlatiasan – Nem a zsebpénz összege, hanem a rendszeressége a lényeg. Bízzuk rá az elköltését, de adjunk tanácsot! Ösztönözzük, hogy ossza két részre: törekedjünk arra, hogy a gyermek mindennapi költései mellett, nagyobb, hosszú távú célokra is tegyen félre belőle!

Akár van már gyermeke, akár még csak tervezi, én mindenkinek azt javaslom: kezdje el a pénzügyek oktatását ugyanazon a napon, amikor megtanítja gyermekét cipőfűzőt kötni – mondja végezetül Nyitrai Győző.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top