Család

Négy év után újra egymást ölelheti a szétszakított család

A Helsinki Bizottság munkatársainak köszönhetően négy év után először ölelhette magához az afganisztáni Mersah Mohamad Fahim az egész családját.

Az édesapa a kabuli reptéren dolgozott, amikor élete legnehezebb döntését kellett meghoznia: vagy fiával menekül el az üldözés elől, vagy menekül az egész család, csakhogy a menekülés megpróbáltatásai nem csecsemőnek és fiatalasszonynak valók. Fahim így csak az akkor 4 éves Jant vitte magával. Végül a “fél család” Magyarországon kötött ki – írja a Helsinkifigyelo.

Négy év után újra egymást ölelheti a család

A terv az volt, hogy amint menedékjogi védettséget kapnak, egyesítik a családot, és jöhetnek a hátrahagyott családtagok. Először azonban a magyar hatóság nem menekültként, hanem oltalmazottként ismerte el apát és fiát. Ez is menedékjogi védettséget jelent, de az oltalmazottaknak családegyesítésre gyakorlatilag nincsen semmi módjuk. Kulcskérdés volt tehát, hogy Fahim és Jan menekült státuszhoz jusson. Győző Gábor és Szántai Vecsera Orsolya, a Helsinki Bizottság ügyvédjei bíróság elé vitték az ügyét, és egy éve megszületett a várva várt döntés.

A nagy találkozás a ferihegyi reptéren történt, a családegyesítésben a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület és a Magyar Helsinki Bizottság segítette a családot. Most mind a négyen a Baptista Szeretetszolgálat XIV. kerületi átmeneti otthonában fognak lakni.

A család teljes történetet a Helsinkifigyelő blogon tudjátok elolvasni!

Olvasd el ezt is!

Lehet, hogy mégis Magyarországon maradhat a kurd család

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top