Család

9 tipp notórius elúszóknak

Profi időzsonglőr vagyok. Nem eredendően, hanem rutinból. Folyamatosan egyensúlyozok, oltom a tüzeket, csípem le a perceket. Félreértés ne essék, nem, nem jut idő mindenre! De azért próbálkozom. Persze a jó időbeosztáshoz vannak trükkök is:
  1. Tervezek

Régebben csak mosolyogtam, amikor egy ismerősöm naptárában még a takarítás fázisai is fel voltak írva. Aztán egyre több gyerekem lett, de sem a karjaim, sem a nap óráinak száma nem lett nagyobb. Ma már én is mindent megtervezek, mikor mit csinálok, mit főzök, ahhoz mikor mit kell vennem, mikor írok a blogba, mikor nézek e-maileket, mikor takarítom ki a klotyót (persze csak ha nincs vészhelyzet) stb. Egyedül a gyerekekkel töltött időt nem osztom be, amikor “gyerekidő” van, akkor az spontán zajlik.

  1. Napirend

Ennyi tennivalónál már nem lehet működőképes időbeosztási rendszert fenntartani napirend nélkül. Nem mindig tudom betartani, de azért próbálkozom. Vannak persze lazább napok, általában hétvégén vagy iskolai szünetekben.

  1. Fontossági sorrend

Vannak a fontos dolgok, pl. játszani a gyerekekkel, tanulni velük, pihenni stb., és vannak a sürgős dolgok: vásárlás, főzés, takarítás. Igyekszem minden nap több fontos dolgot végezni, mint sürgőset.

  1. Segítség

Igen, elfogadom a felajánlott segítséget, bármi legyen is az, ha pedig magától nem megy, hát kérek. Igyekszem kiszervezni, amit csak lehet. A házimunkát például a gyerekekkel közösen végezzük, de sok más feladatban is segítenek.

  1. Lopott idő

Minden perc értékes, akár sorban állok, akár reggel a gyerekek ébredése előtt, akármikor. Mindig nálam van a mindenes füzetem, ha bármi eszembe jut, rögtön leírom. A lakás is tele van cetlikkel, mert mindig eszembe jut valami, és ha nem írom le, akkor annak annyi. Sokszor csak órákkal, napokkal később tudok ezekkel tovább foglalkozni, olyankor elő a kis cetlikkel és hajrá.

A többi tippet az 5 gyerekkel az élet blogon találod!

9 tipp rutinos notórius elúszóknak

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top