Család

Ezek a párkapcsolati viták valódi okai

A párok konfliktusainak hátterében legtöbbször nem is az áll, amiről a felek vitatkoznak. A nyíltan kirobbanó veszekedések csak a jéghegy csúcsai, alattuk azonban sokkal mélyebb feszültségek húzódnak.

Mondok egy példát. A hangos szóváltás arról folyik, hogy ki nem vitte ki már megint a szemetet. A mélyben húzódó konfliktus pedig, amely kimondatlanul a pár között feszül: a férfi nem mer elköteleződni a kapcsolatban, esze ágában sincs feleségül venni a nőt. Valójában mindkettőjüket ez a kérdés feszíti, de erről nem akarnak beszélni, mert nem tudnak dűlőre jutni, ezért inkább kicsi, érdektelenebb vitákban sütik ki a feszültséget. Ha nem így tennének, akkor felrobbanna a kapcsolat.

Az elköteleződés kérdése

A biztonságérzet elképzelhetetlenül fontos egy párkapcsolatban, különösen a nők számára, és elsősorban a férfiak azok, akik nehezen szánják rá magukat arra, hogy letegyék a voksukat egyetlen nő mellett. Márpedig ha egy nő nem érzi magát biztonságban egy kapcsolatban, óriási szorongást él meg, amely képtelenné teszi őt arra, hogy ügyesen kezelje a kisebb konfliktusokat. Mivel bizonytalan a kapcsolat sorsát illetően, minden kirobbanó vita a szakítás lehetőségével fenyeget.

A párkapcsolati viták valódi okai

A szeretet kérdése

Kicsit hasonlít a fentihez. Ha az egyik fél nem érzi azt, hogy a másik feltétel nélkül elfogadja őt, ha kevés dicséretet és rengeteg kritikát kap a másiktól, akkor elbizonytalanodik, csökkenhet az önértékelése, és mindent el fog követni, hogy a másiktól dicséretet, megerősítést csikarjon ki. A kritika legkisebb gyanújára is ugrani fog, mert azt érzi, hogy már megint nem felelt meg az elvárásoknak. Az ilyen kapcsolat valóságos időzített bomba, hiszen a legkisebb megjegyzés is óriási veszekedéseket tud kiváltani.

Folytatás a Bízz magadban blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top