Család

Online zaklatják a gyerekedet? Tehetsz ellene!

Teljesen felesleges tiltani a netezést, inkább tanítsd meg a gyerekedet, hogyan mozogjon biztonságosan az online térben!

“Add friend” címmel felvilágosító kampányt indított az online zaklatás és az internetes gyűlölködés ellen a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Disney Csatorna – írja az inforadio.hu. A szakemberek szerint a gyerekeket arra kell ösztönöznünk, hogy a virtuális világban is úgy viselkedjenek, mint a valódiban. Legyenek kedvesek egymással, de ha valakit bántanak, akkor próbáljanak meg segíteni – adott esetben elég lehet egy-két baráti szó. Ha veszélyesebb helyzet alakul ki, akkor szóljon a szülőknek, a pedagógusoknak, vagy olyan idősebb ismerősnek, akiben megbízik.

Egy kutatás szerint a magyar szülők fele nem beszélget a gyerekével az online zaklatás veszélyeiről. Pedig érdemes lenne komolyan venni ezt a kockázatot: a Kék-Vonal Gyermekkrízis Alapítvány segélyvonalára csak tavaly majdnem hatszáz ilyen témájú hívás érkezett. A tiltás nem megoldás, a szülőknek meg kell tanulniuk, hogyan terelgessék a gyereküket az online világban. A szülő feladata felhívni a gyerek figyelmét a hasznos dolgokra, amelyek segítik a tanulást és a világ megismerését. Ebben segít a most induló kampány, az akcióban résztvevő szakemberek reklámfilmmel, tanácsadó honlappal, iskolai előadásokkal és dalszövegíró versennyel hívják fel a figyelmet a témára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top