Család

Nem kell többé visszatérítést fizetniük az elvált nőknek Ugandában

Bár a menyasszonyokat még mindig árucikként kezelik, az elvált nőket legalább már nem. Ez is valami.

Ugandában eddig bevett szokás volt, hogy ha egy házasság válással végződött, az elvált asszonynak vissza kellett térítenie az úgynevezett menyasszonyi díját, vagyis azokat az anyagi javakat – általában pénzt vagy  haszonállatokat –, melyeket a vőlegény az esküvő előtt az ő családjának fizetett.

Bár a menyasszonyi díjat elvileg tiszteletből fizeti a vőlegény, ez kimondva-kimondatlanul tulajdonképpen a nő ára. Ez az szokás pedig egyfelől megalázó a nők számára, másfelől pedig gyakran vezet családon belüli erőszakhoz, hiszen a férj úgy gondolhatja, hogy fizetett a felesége szexuális és reprodukciós képességeiért.

Tilos lett fizetni a menyasszonyokért Ugandában

Mivel a nők Ugandában is kevesebbet keresnek, mint a férfiak, az elvált asszonyok többségének komoly gondot jelentett a visszatérítés kifizetése.

Az ország legfelsőbb bírósága mindezek fényében hivatalosan betiltotta, hogy az elvált férj visszatérítést fizettethessen a volt feleségével. A legjobb persze az lenne, ha magát a menyasszonyi díjat tiltanák be. Ami persze nyilván nem menne könnyen, hiszen hagyományról van szó.

Forrás: Jezebel

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top