Család

Ha nagy leszek, tűzoltó leszek

Hősnek lenni mindig nagyon menő, legyen szó filmekből, történetekből vagy valós életből ismert hősökről. A legkisebbek a mesékből, képregényekből és olyan történetekből ismerik meg a hősöket, amelyekkel nap mint nap találkoznak, ez inspiráció számukra, ami a tanulásban és személyiségfejlődésükben is rendkívül meghatározó.
Ha nagy leszek, tűzoltó leszek

Gondoljunk csak arra, hogy a legtöbb kisfiú rendőr, tűzoltó, katona, orvos vagy mesehős szeretne lenni, így amikor szerepjátékban vannak, akkor is a hősök történeteit élik át. Ebben a korban szinte szivacsként szívják magukba a környezetük felől érkező tudást, illetve a viselkedési szabályokat is, ezért ismertessük meg velük őket.

A gyermekek egyik legáltalánosabb tanulási, fejlődési módszere az utánzás. Példaképeket állítanak maguknak, akikhez hasonlítani szeretnének, így a hősök által képviselt értékrendeket sajátítják el, az ő történetekből vonnak le tanulságokat. Pszichológusok szerint viselkedésünk majd 95%-át utánzással sajátítjuk el, tehát a szimpla játszáson bőven túlmutatnak ezek a viselkedési formák.  Ahogy már említettük, személyiségfejlődésük is nagyban függ az áhított ikonoktól, főleg, hogy egész gyermekkorukban meghatározó szerepük van a meséknek, történeteknek.

Kövessük figyelemmel, kit választanak gyermekeink, ezek a minták alapvető viszonyítási pontként szolgálnak, így velük összehasonlítva alakul ki a kicsik identitástudata is, illetve alapvető motivációs elemként tekintenek rájuk. Például egy pozitív, kitartó, önfeláldozó szerepben feltűnő hős, mint egy tűzoltó, ösztönzi a kicsiket arra, hogy érzékenyek legyenek környezetükre, és segítsék bajbajutott társaikat. Annak is oka van, ha gyermekünk az összeesküvő szerepek közül választ példaképet, hiszen ezzel kifejezi uralkodásvágyát, irányításra való fogékonyságát.  

Ha nagy leszek, tűzoltó leszek

Érdemes szinte észrevehetetlenül olyan példákat mutatnunk, amelyeket megfelelőnek és követendőnek tartunk számukra. Vásároljunk olyan játékokat, amelyeken keresztül be tudjuk nekik mutatni a hétköznapi hősök, például a tűzoltók, rendőrök munkáját, és magyarázzuk el nekik a munkában rejlő társadalmi értékeket. A LEGO DUPLO építőkészletek számos lehetőséggel szolgálnak a mindennapi hősök szerepeinek életre keltésében. A Tűzoltóállomás szett segítségével gyermeked tagja lehet a tűzoltóság mindennapjainak, a tömlős és létrás tűzoltóautók minden vészhelyzetben megoldást nyújtanak, a két minifigura pedig lehetővé teszi, hogy egy hihetetlenül izgalmas szerepjáték vegye kezdetét.

A hagyományosnál kétszer nagyobb LEGO kockák kifejezetten az apró kezeknek készültek; sokkal könnyebb őket megfogni, egymáshoz illeszteni, és biztonságosak is, így garantált sikerélményt biztosítanak a kis építőmesterek számára. A LEGO DUPLO kockák kifejezetten támogatják a gyermekeket abban, hogy kreativitásukat, logikai és problémamegoldó készségeiket fejleszthessék, illetve elsajátíthassák az alapvető társalgási helyzeteket is.

Ha nagy leszek, tűzoltó leszek

Újdonságainkat megtalálod a www.DUPLOvilag.hu weboldalon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top