Család

A boldog párok 10 titka

Sokan nézik irigykedve a boldog párokat, amint kéz a kézben sétálgatnak. Irigykedés helyett inkább azt javaslom, vizsgáljuk meg, mit tudnak, mit tanultak meg, ami boldoggá és sikeressé teszi a kapcsolatukat.

Tévedsz, ha azt gondolod, hogy csak szerencséjük volt, és jól választottak. A jó választáshoz is alapos önismeret szükséges, tehát ez sem a szerencse dolga. Az sem igaz, hogy jókor voltak jó helyen, és derült égből rájuk talált a szerelem. Ahhoz, hogy a szerelem ránk találjon, késznek kell lennünk a fogadására.

Akkor hát mi a titkuk? Alapos, mély önismeret, tisztában vannak a saját erősségeikkel és hibáikkal, és feldolgozták a származási családból hozott sérüléseiket, így azokat nem viszik tovább a saját kapcsolataikba. A harmadik nagy titkuk, hogy hajlandók szorgalmasan dolgozni a párkapcsolatukon. Bevallom, ez utóbbitól én mindig ideges szoktam lenni: mégis hogyan kell dolgozni rajta? Napi nyolc órában, váltott műszakban? Izzadva és verejtékezve?

A boldog párok 10 titka

Íme 10 ötlet, amire jutottam:

1. Szenvedélyszerelem kontra társszerelem

A boldog párkapcsolatban élők megértették, mi a különbség a szenvedélyszerelem és társszerelem között. Pontosan tisztában vannak azzal, hogy a szenvedélyszerelem néhány hónaptól két évig tart. Ezután már erősen csökken a lila ködöt fenntartó hormonok mennyisége, és csökken a szenvedély. A boldog párok azonban képesek arra, hogy kiépítsenek egy csendes, de folyamatosan mélyülő társszerelmet, amikor már a hús-vér realitásban látják a partnerüket, és képesek együtt élni egy “nem tökéletes” partnerrel is.

2. A kapcsolatot ápolni kell

Megértették, hogy a jó kapcsolat nem magától alakul ki, hanem azért tenni kell. És ők tesznek is érte mindenféle visszahúzó erő ellenére. Van saját közös idejük, amit együtt töltenek, miközben figyelnek egymásra.

3. Minőségi idő elegendő mennyiségben

Minőségi időnek az számít, amikor közös programokat csinálunk, amit mindketten élvezünk. A tévénézés nem számít minőségi időnek! Az elegendő mennyiségről pedig irányadóként azt szokták mondani, hogy napi fél óra, heti egy este, havi egy nap, negyedévente egy hétvége, és évente egy hét. Kettesben, szigorúan gyerekek, szülők és barátok nélkül!

4. Saját idő

Még mindig makacsul tartja magát az a tévhit, hogy a boldog párok minden percet együtt töltenek. Éppen ellenkezőleg! Megvan a saját én-idejük, amikor a saját dolgaikkal, hobbijaikkal, barátaikkal vannak. Ebből tudnak töltekezni, ezeket az élményeket be tudják vinni a kapcsolatukba. És amíg külön vannak, rájöhetnek, hogy hiányoznak egymásnak…

5. Értékelik a másik másságát

A különbözőségeikre nem úgy tekintenek, mint valami szörnyű dologra, ami majd a váláshoz vezet, hanem képesek tisztelettel, megbecsüléssel, rácsodálkozással tekinteni a partner övékétől eltérő szokásaira, gondolataira, ötleteire. Ez persze nem mindig könnyű, de nem lehetetlen.

 Folytatás a Bízz magadban blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top