Család

Iskolakezdés takarékosan – így állítsd össze a gyerekek őszi ruhatárát

Az iskolakezdés általában megterheli pénztárcát, de ha körültekintően és időben megtervezed, hogy mit és hol szerezzél be szeptemberre a gyerekeknek, akkor alacsonyan tarthatók költségek. Az összes szóba jöhető tétel közül talán a ruházat az, amin legtöbb pénzt takaríthatod meg, ha okosan intézed a bevásárlást.

Tervezz előre – vond be a gyerekeket!

Az első és legfontosabb lépés, hogy már legalább két héttel az iskolakezdés előtt vedd számba a gyerekek ruhatárát. Ürítsd ki a szekrényeket, majd válogasd ki a kinőtt, elnyűtt holmikat, és készíts egy pontos listát arról, hogy milyen darabokra lesz szükség! Ha már világosan látod, hogy hány darab nadrág, kabát, ing, póló, zokni és más egyéb ruhadarab kell majd szeptemberre, akkor vont be a gyerekeket is a tervezésbe, és beszéld meg velük, hogy ezen belül kinek milyen igényei vannak – milyen színű, szabású, anyagú, stílusú dolgokban szeretne megjelenni az iskolatársai előtt. Erre azért lesz szükség, mert ha előre megállapodtok abban, hogy kinek mit vásároltok, akkor kerülhetők a felesleges hisztik a vásárlás közben, és ezzel rengeteg időt takaríthatsz majd meg!

Iskolakezdés takarékosan – így állítsd össze a gyerekek őszi ruhatárát

Tájékozódj az akciókról, keresd a kiárusításokat

Amikor nagyjából összeállt a bevásárlólistátok, szánj rá egy-két órát, hogy az interneten utána keresel az éppen aktuális kiárusításoknak és akcióknak. Sokszor ugyanazt a ruhadarabot fél áron vagy még nagyobb kedvezménnyel is be lehet szerezni egy másik üzletben, és lehet, hogy érdemes akár egy kicsit távolabb utazni azért, hogy kihasználd ezeket a lehetőségeket. Az őszi iskolakezdés előtt néhány bolt akár 70-80 százalékos árkedvezményt is adhat, amikor egy kifutó kollekciótól szeretne “megszabadulni”, és ha sikerül egy ilyet kifogni, azzal több tízezer forintot is megspórolhatsz.

Tartós, jó minőségű holmit vegyél

Az akciók és árkedvezmények azonban nem feltétlenül jelentenek spórolást is. A silány, rossz minőségű ruhák ára sokszor ugyan nagyon vonzó, pláne akkor, ha egy árleszállítás is társul melléjük, viszont ezek a darabok hamar elkopnak, néhány mosás után kifakulnak, és hordhatatlanná válnak, te pedig pár hét után újra nyakadba veheted a várost, hogy pótold ezeket. Így aztán kétszer költesz, ha rossz minőséget vásárolsz – ez pedig már drága mulatság.
Sokkal okosabb taktika, ha azokat az üzleteket és kiárusításokat keresed fel, ahol tartós, jó minőségű holmikat kínálnak kedvezménnyel. Egyes outlet üzletekben, ahol kifejezetten a kifutó darabok értékesítésére specializálódtak, márkás és tartós darabokat szerezhetsz be baráti áron, és ezek ráadásul általában olyan trendi holmik, amikkel a gyerekednek sem kell szégyenkeznie a társai előtt.

Készítsd fel a gyereket – együtt írjátok meg a listát

Ha már tudod, hogy mit, hol és mennyiért veszel majd meg, ülj le még egyszer a gyerekekkel és beszéljétek át a vásárlás menetét. Nézzétek át újra, hogy kinek mit akartok megvásárolni, és tisztázd ezt velük a lehető legpontosabban. Erre azért van szükség, mert az üzletek színes kínálatától könnyen elcsábulnak a gyerekek, és ha nincsenek világos szabályok és keretek, akkor nagy valószínűséggel megpróbálnak majd rávenni arra, hogy olyan be nem tervezett, felesleges holmikat is megvegyél, amiket a vásárlás közben éppen megkívántak, és egyébként soha nem hordanának majd. Még ha csak olcsóbb tételekről is van szó, ezekből felesleges holmikból egy szempillantás alatt összejöhet egy komolyabb összegű kiadás, és ezzel már el is vesztetted azt az előnyt, amit a többi ruha kedvezményes árán nyertél.

Iskolakezdés takarékosan – így állítsd össze a gyerekek őszi ruhatárát

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top