Család

Amennyit most adsz, annyit kapsz majd vissza

Október elsején, az idősek világnapján elgondolkodtam azon, hogyan is van jelen manapság a fiatalok életében az idős emberek megbecsülése, tisztelete, szeretete. Leszögezném, hogy senki részéről nem várható el tisztelet csupán a kora miatt.

Mégis minden idős ember előtt fejet hajthatunk egyetlen tény miatt is, mégpedig azért, mert sokkal nehezebb körülmények között nevelték háború alatt vagy után született gyermekeiket, és sok mindenről lemondtak, hogy jobb jövőt biztosítsanak nekik.

A fiatal is tiszteletre méltó, ha értékeket képvisel. Mik lehetnek ezek az értékek? Például humánum, együttérzés, tudásvágy, szorgalom, munkamorál, kollegialitás, alkalmazkodókészség, önzetlenség, tolerancia, segítségnyújtás, tehetség stb. Sorolhatnám, de hirtelen ezek jutottak eszembe. Ha egy felnőtt hasonló értékek szerint élte az életét, idős korára sem fog megváltozni, legfeljebb fizikai erejének gyengülése miatt több türelem kell hozzá. A mai társadalmak legtöbbjében pont ebből tanúsítunk a legkevesebbet az idősek iránt. Ezért érezhetik, hogy útban vannak…

A folytatásért kattints a Régiségeknek caféblogra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top