Család

A boldog házasság receptje bögrésen

Meséltem nektek a 20. házassági évfordulónkról, az egymásnak adott ajándékainkról, amelyek most is az otthonunk fő helyén láthatóak. Minden nap mosolyt csalnak az arcunkra, hogy ugyanazt a meglepetést gondoltuk ki egymásnak a jeles alkalomra.

Bár a mögöttünk tudott húsz évvel is úgy érzem, nagyon sok mindent nem tudunk, hogy rengeteget tanulhatunk még, azért már bizonyos konzekvenciákat le merek vonni. Ezek például a következők:

Minden boldog házasságban rengeteg munka van. Ugyanis ahogy egy kert nem lesz magától szemet gyönyörködtető, és ha már egyszer kialakították, akkor sem marad úgy, hanem szinte folyamatos foglalkozást igényel – nos, miért gondolja bárki, hogy két ember sikeres közös élete nem kíván erőfeszítéseket?

A boldog házasság építése folyamatos. Sajnos – vagy nem – nem olyan, mint a napi tennivalók listája, amin kipipálhatja az ember, hogy ez is megvan, ez is, ez is, mára készen vagyunk, hátradőlhetünk, lábak felpolcolva, jöhet a következő projekt. Nem, a házasság életen át tartó projekt, dinamikus kapcsolat, amelyben ha a felek nem közelítenek egymáshoz, bekövetkezik az elszakadás. Ha nem fényezik át újra és újra a szeretetet, akkor az fényét veszti, kopni kezd. Ha a szenvedély nem forrósodik, teret nyer a hideg.

A folytatásért kattints a MaiMóni caféblogra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top