Család

7+1 tanulság a kapcsolatokról, amire az elmúlt évek tanítottak

Sokat tanultam az emberi kapcsolatokról az elmúlt években, és nekik köszönhetően magamról is. Törekszem arra, hogy a saját magamról tanultakat az új és a megújuló kapcsolataimba már beépítsem, így változok, fejlődök én is.

Ahogy egyre jobban megismerem önmagam, egyre jobban tudom, mit és kivel szeretnék. Íme néhány tanulság, hogy könnyebben alakíthasd te is a saját kapcsolataidat.

1. Minden értéket, amit másokban meglátsz, azt azért látod, mert valójában benned is ott van
Hajlamosak vagyunk másokat túl-, saját magunkat pedig alulértékelni, pedig valójában minden érték, amiket másokban meglátunk, azért látjuk, mert ott van bennünk is. Saját magunkban azonban gyakran előbb vesszük észre a rosszat, mint a jót. Tedd fel magadnak a kérdést: Ki az, akire felnézel, akit elismersz és miért? Majd kezdd el vizsgálni magad, és fedezd fel, hogy ugyanaz az érték ott van benned is – csak lehet, hogy úgy elrejtetted még saját magad elől is, hogy elsőre csak nehezen bukkansz rá.

2. Amíg saját értékeidet magadnak el nem ismered, a külvilág elismeréseit sem tudod befogadni
A külvilág elismerései, dicséretei, díjai csak akkor fognak benned örömet és elégedettségérzést kelteni, hogyha saját magadat már képes vagy elfogadni, dicsérni és elismerni. A külvilág csak megerősíteni tudja azt, amit te már saját magadban elismertél. Hozzád ad, pluszként, de nem tud mesterségesen pótolni egy hiányt, ami akár már évek óta nyomot hagy az életedben. Azt a hiányt nem a külvilág fogja pótolni, hanem te – saját magadnak. Mi az, amit ma elismerhetsz önmagadnak önmagadról?

A folytatásért kattints a Lélekmozaikok caféblogra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top