Család

A “Tudás kertjében” élmény a tanulás

Az október 17-i “Kertünnep" rendezvénnyel új fejezetet nyitott az élménypedagógiára, környezeti nevelésre, gyakorlati tudásátadásra alapozó “Tudás kertje" program. A hátrányos helyzetű térségekben élő fiatalok integrációjára, foglalkoztatására irányuló, tankertek létesítésén alapuló projekt olyan lehetőséget ad a diákok kezébe, mellyel egy szebb jövőt teremthetnek maguknak.
A “Tudás kertjében

Nagy sikerrel zajlik a “school-garden” nemzetközi program hazai adaptációja, a “Tudás kertje” 15 észak-magyarországi iskola aktív közreműködésével. A közösségi szellemet, az együtt cselekvést és az összetartozást erősítő kezdeményezés iránymutató lehet a pályaválasztás előtt álló, hátrányos helyzetű diákok számára. A mezőgazdasági alapismeretek elsajátítása, a környezettudatos nevelés a gyakorlatban is megvalósul, ezáltal a program képes hidat teremteni fiatalok és a térség mezőgazdasági, szőlészeti, borászati, turisztikai területeken, vendéglátásban tevékenykedő vállalkozásai között. A “Tudás kertje”ezzel olyan perspektívát ad a sokszor kilátástalan helyzetű fiataloknak, mellyel megtapasztalhatják, hogy számos lehetőség van kezükben sorsuk formálására.

A “Tudás kertjében

A program nyári bevezető szakasza mind a pedagógusok, mind a tanulók számára megmutatta, hogy lehet élmény a tanulás, mely a kulcsa egy jobb jövőnek. Június 28 és július 10 között 15 kiválasztott tantestület 2-2 pedagógusa ismerkedett meg a programmal Mádon. Ezt követően 5 héten keresztül 3-3 iskola 10 diákja vett részt egy ötnapos táborban, ahol közreműködtek a közösségi kert gondozásában és színes ökológiai feladatokon keresztül térképezték fel a térség természeti kincseit. “Soha nem gondoltam volna, hogy ennyi élményt rejt a kertészkedés. Akár egész életemben tudnám ezt csinálni” – számolt be élményeiről egy táborozó kisdiák.

A “Tudás kertjében

Hamarosan az iskolák szélesebb közösségét is megmozgatja a “Tudás kertje” program. A tábor során a gyerekeknek lehetőségük nyílt megtervezni közös kertjüket is, amit majd saját iskolájuk területén együtt gondoznak a későbbiekben. Az elmúlt egy hónapban a tervek megvalósítására került sor a kiválasztott intézményekben. A fókuszban továbbra is a környezeti nevelés áll a diákok, szülők és pedagógusok együttes bevonásával. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a projektben részt vett oktatási intézmények továbbra is szívügyüknek tekintik a “Tudás kertjét”.

További információk!

A “Tudás kertjében

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top