Család

Mégsem káros a képernyő előtt töltött idő a gyerekekre?

A legújabb kutatás szerint mégis jót teszünk a gyerekekkel, ha hagyjuk őket tévézni, netezni és okostelefonozni. De csak mértékkel.

Rengeteg kutatás foglalkozott már azzal a témával, hogy a tévé és a számítógép képernyője előtt ülő gyerekek könnyebben lesznek-e depressziósak, mint azok, akiknek a szüleik külön figyelnek arra, hogy a gyerekük ne töltse ilyen tevékenységgel az idejét. Most egy újabb kutatás egy harmadik csoportot is bevont, azokat a gyerekeket, akik mértékkel ugyan, de hódolnak a képernyők előtti tevékenységeknek. Az eredmény talán meglepő lehet: ők a legboldogabbak.

A legtöbb orvos szerint rontja a gyerekek kognitív fejlődését, ha naponta több mint két órát töltenek tévé, számítógép vagy mobileszközök képernyői előtt. Egy tanulmány valóban kimutatta azt is, hogy a monitorok előtt sokat ülő gyerekek nagyobb eséllyel lesznek depressziósak, mint akik egyáltalán nem használják ezeket az eszközöket. Ám ez nem jelenti azt, hogy a monitorokat száműző szülők gyerekeit egyáltalán nem veszélyezteti a depresszió. Az új kutatás szerint azok a gyerekek a legkevésbé hajlamosak a betegségre, akik töltenek ugyan időt a képernyők előtt, de nem sokat.

Mégsem káros a képernyő előtt töltött idő a gyerekekre?

A kutatást végző Yao Shuqiao, a kínai Central South University professzora szerint nagyjából napi egy óra az ideális időtartam, amit engedélyezhetünk a gyerekeinknek a képernyő előtt. És persze az sem mindegy, hogy a többi szabadidejüket mivel töltik, fontosak az aktív tevékenységek, a sport, a tánc, a kirándulás…

Larry Rosen, a kaliforniai állami egyetem professzora – ő nem vett részt a kutatásban – szerint a képernyők előtti tevékenységek is elkülöníthetőek, s míg a sok tévézés hajlamosíthat a depresszióra, az olvasás vagy a szociális tevékenységek boldogabbá tehetnek.

Forrás: Washington Post

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top