Család

A magyarok egyharmada nélkülöz

Bár kevesebb a nélkülöző ember hazánkban, mint egy évvel ezelőtt, az uniós átlagnál mégis rosszabbul állunk.

Az emberek közel 35 százaléka él anyagi nélkülözésben, ami alacsonyabb, mint a tavalyi arány, hiszen akkor tízből négy ember tartozott ebbe a kategóriába. Ennyien nem jutnak hozzá az anyagi javak legfontosabb kilenc tétele közül háromhoz: a legnagyobb probléma a váratlan kiadások fedezete, de a lakosság több mint fele nem tud egy hétre nyaralni menni, és mindig sokan vannak, akiknek az asztalára nem juthat kétnaponta hús – írja a Világgazdaság  a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva.

Jelenleg 2 millió 740 ezer ember él hazánkban, aki társadalmi kirekesztésnek vagy a szegénység kockázatának van kitéve, ez 360 ezer fővel kevesebb, mint tavaly, viszont az arány még így is közel 4 százalékkal meghaladja az európai uniós átlagot.

A legreménytelenebb helyzetben lévők 293 ezren vannak, ők keveset dolgoznak, rendkívül alacsony a jövedelmük, és nélkülözésben élnek. A statisztikai adatok alapján 166 ezren kerültek ki egy év alatt a mélyszegénységből, ami leginkább annak tudható be, hogy már nem segélyt kapnak, hanem közmunkásként dolgoznak, így nem sorolhatók a keveset dolgozók közé, viszont az anyagi helyzetük ettől valójában mégsem lett jobb.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top