Család

Így csinál belőled jobb embert a szarkazmus

Egy szarkasztikus ember lehet nagyon szórakoztató, de megjegyzései bántóak is lehetnek, ezért ezt a műfajt nem sorolják a legjobb tulajdonságok közé. Ha te is második nyelvként beszéled a szarkazmust, ettől még nem leszel rosszabb ember, sőt!
Így csinál belőled jobb embert a szarkazmus

Mindenki emlékszik Chandlerre a Jóbarátokból, aki csípős megjegyzéseivel és ironikus beszólásaival vált a szarkazmus “pápájáva”, ugyanakkor belőle lett a sorozat egyik legfrappánsabban szórakoztató karaktere. Az egyik részben a többiek kihívás elé állítják: magában kell tartania az összes szarkasztikus gondolatát egy teljes hétig. Ez is azt sugallja, mintha a szarkazmus az ördögtől való lenne, pedig ez nem így van: a rá hajlamos emberek kiváló intellektussal rendelkeznek, és számos módon profitálhatnak ebből a tulajdonságból.

A szarkazmus az egészséges agyi állapot jele

Egy kutatásban bebizonyosodott, hogy egy kis szarkazmus a kognitív funkciók helyes működését mutatja. Fordított esetben, ha valaki nem ismeri fel a szarkasztikus megjegyzéseket, az épphogy agyi zavarokat, vagy akár betegségeket is jelezhet, például demenciát.

Segít kiválasztani a hozzád illő barátokat

Így csinál belőled jobb embert a szarkazmus

Mivel a szarkasztikus emberek főleg a szeretteikre szórják epés megjegyzéseiket, ha valaki mellettük marad, tolerálja, sőt értékeli ezt a fajta humort, az biztosan igaz barát, aki önmagáért szereti a szarkasztikus illetőt.

Kreatívabbá és talpraesettebbé tesz

Azok a résztvevők, akik hajlamosak a szarkazmusra, jobban teljesítettek kreativitást vizsgáló teszteken. A kutatásban azt is kimutatták, hogy a szarkasztikus gondolatok kieszelése edzésként hat az agyra, tehát ha egy szarkasztikus ember problémával találja szemben magát, nagy valószínűséggel éleslátással és talpraesetten áll majd a megoldáshoz.

A társas túlélésben is segíthet

Így csinál belőled jobb embert a szarkazmus

Ha a mai kommenttársadalomban valaki nem tudja beazonosítani a szarkazmust, az nagy hátrányára válhat. A mindent a szívére vevő ember könnyen elszigetelheti magát a többiektől, míg a szarkasztikust segíti kritikus hozzáállása.

Így csinál belőled jobb embert a szarkazmus

A legfontosabb (és legértékelhetőbb) tulajdonság azonban a humor, és ebben a szarkasztikus személyek az élen járnak: a Jóbarátokat már említettük, de ha megnézzük, szinte minden vígjátéksorozatban találkozunk egy-egy karakterrel, aki a humor sötét oldalát választotta.

Forrás: The Huffington Post

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top