Család

Nevükért harcolnak a japán nők

Japán nők azért berelték be a kormányt, hogy ne kelljen a házasságkötés után kötelező jelleggel felvenniük a férjük vezetéknevét.

1896 óta a japán nőknek egy államilag szabályozott rendelet értelmében kötelező felvenniük férjük vezetéknevét. Öt japán nő most beperelte a kormányt, hogy változtassanak az avítt szabályon.

Nevükért harcolnak a japán nők

Bár a törvény egészen pontosan úgy fogalmaz, hogy a pár mindkét tagjának azonos vezetéknevet kell viselnie, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az esetek jelentős hányadában a nők hagyják el eredeti vezetéknevüket. A japán társadalmat megosztotta a hír, és sokan azzal érvelnek, hogy egyáltalán nem nagy dolog a másik vezetéknevének használata. A mozgalom egyik tagja erre úgy reagált: “Akkor miért nem veszik fel a férfiak a nők nevét?” Hiszen 96 százalékban ez fordítva történik. 

Egyelőre mindössze a lakosság 52 százaléka támogatja a kezdeményezést, és a bíróság is a nők ellen szavazott az első két körben. De ezzel még nincs vége a küzdelemnek.

Forrás: Jezebel

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top