Család

Ő a Fővárosi Állatkert új sztárja

Ismét látható a rozsomák a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A torkosborznak is nevezett faj emberemlékezet óta hiányzott a kert állatai közül. A városligeti intézmény az új állatokkal karácsony alkalmából kedveskedik a látogatóknak.

Karácsony alkalmából milyen más ajándékkal kedveskedhetne az Állatkert, mint egy régóta be nem mutatott tajga-, illetve tundralakó állat, a rozsomák beszerzésével? Ezt az állatfajt emberemlékezet óta nem láthatta a budapesti közönség, habár vannak adatok arról, hogy a múltban, például 1912-ben már volt ilyen a főváros állatkertjében.

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia

 Az új rozsomákok ketten vannak, bár egy időben még nem lehet látni őket, mert az összeszoktatásukat csak ez után fogják megkezdeni. A nőstény állat a finnországi Ähtäri állatkertjében született 2014. február 24-én, ahol a Tuija nevet kapta. Ez a név eléggé elterjedt Finnországban, jelentését tekintve pedig a magyarul is hasonlóképp nevezett örökzöld növényre, a tujára utal. A 2012. február 21-i születésű hímet a Moszkvai Állatkertből kapta Budapest, neki azonban még nem volt neve. A karanténozás ideje alatt azonban az itteni gondozók Igornak kezdték becézni, és a név rajta ragadt. Igor és Tuija októberben került a magyar fővárosba, de érkezésük után még egy ideig a karantén lakói voltak. A Nagyszikla oldalában, a tigrisekkel szemben kialakított helyükre december elején költöztették át őket, s miután megismerkedtek a belső férőhelyükkel, a kifutóra is kimehettek. Persze most még csak külön-külön.

 Az új rozsomákok megfigyeléséhez azért kell némi szerencse. Tuija ugyanis most még szívesebben tartózkodik a belső férőhelyen. Igor sokkal inkább rávehető, hogy a kifutón megmutassa magát a közönségnek, de nála is előfordul, hogy a kifutó egy kevésbé jól látható szegletébe húzódik vissza. Éppen ezért azt Állatkert jelen pillanatban még nem tudja megígérni, hogy bárki bármikor láthat rozsomákot, de egy kis türelemmel és szerencsével azért meg lehet figyelni legalább az egyiküket. A legjobb esélyek egyébként akkor kínálkoznak, amikor nap közben Igort engedik ki a gondozók. Ilyenkor enni is kintre kap, lehetőleg olyan helyre, ahol táplálkozás közben a közönség jól megfigyelheti.

Még több cikk az állatkertről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top