Család

Csok: nem lesz elég szakmunkás a lakások megépítéséhez

Hiába nő a kereslet a csok hatására, az építőipar Magyarországon jelenleg munkaerőhiánnyal küzd.

Nemsokára kiderül, mekkora problémát okoz az építőiparban a szakmunkások hadának külföldre vándorlása és a megfelelő utánpótlás hiánya – írta a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB) tanulmányára hivatkozva a hétfői Világgazdaság.

A KFIB a családok otthonteremtési kedvezményének (csok) és az új lakások áfacsökkentésének hatását vizsgálja. Az elemzés szerint előbb óriási keresletre, majd mire az építőipar felfejlődik, akár nagymértékű túlkínálatra és a buborék kipukkadására lehet számítani.

A 2000-es évek közepén még mintegy 330 ezren dolgoztak az ágazatban, tavaly már csak 270 ezren, az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége tavaly jelezte, hogy nincs elegendő szakképzett munkaerő a piacon. A külföldön dolgozó szakmunkások tömeges hazatérésére nem lehet számítani, szakképzési területek átszervezésével pedig három-négy év múlva lépnének be a piacra a szakmunkások, épp akkor, amikor a piaci kereslet már kezd lecsengeni.

Ha a gazdaságban állást találna minden olyan munkanélküli, aki a legutóbbi munkahelyén építőipari vagy bármilyen ipari tevékenységet végzett, évente akkor is legfeljebb 1,6 millió négyzetméterrel tudnák a jelenlegi fölé emelni az épített lakások összterületét. Így a szakemberhiány következtében az új lakások száma legfeljebb 20 ezerrel nőhet a jelenlegi szinthez képest, és ez is csak négy év alatt érhető el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top