Család

Forradalmi eljárás a császármetszésnél

Elfogadott tény, hogy a szülőcsatornán való áthaladás során jut hozzá a baba számos, az immunrendszere fejlődése szempontjából fontos mikroorganizmushoz. A császáros babák viszont kimaradnak ebből.

Ezen akar most változtatni egy New York-i orvoscsapat, hogy a császármetszéssel születő babák is élvezhessék a jótékony baktériumok nyújtotta előnyöket. Az USA-ban minden harmadik gyerek császármetszéssel jön a világra – a műtét gyakorisága nálunk is nő –, így egyáltalán nem mindegy, hogy sikerül-e leszorítani például az asztma, az allergia, az elhízás és számos autoimmun betegség gyakoriságát, amit többek között az elégtelen immunfejlődésnek tudnak be a kutatók, és amelyek magasabb arányban fordulnak elő nem hüvelyi szüléssel világra jött gyerekeknél. 

Egyre több a császáros baba
Egyre több a császáros baba

A vaginán keresztülhaladó magzat bőrén, szemén, száján tapadnak meg a jótékony mikrobák, és bár az utólagos “kezelés” az anya hüvelyváladékával nem jelent olyan szoros és nagyfokú kontaktust, mint a születés, a semminél jóval több. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy egy órával a műtét előtt steril gézt tesznek az anya vaginájába, amit átitat a hüvelyváladék. Ezzel törlik aztán át az újszülött bőrét, szájüregét, alig két perccel azt követően, hogy kiemelték az anyja hasából.

Az egy hónappal a születésük után végzett vizsgálatok szerint az így kezelt babák szervezetében megtelepedtek az anyai baktériumok. Azt azonban senkinek sem tanácsolják a kutatók, hogy maga kenegesse otthon a gyereket hüvelyváladékkal, mert a vizsgálat során előzőleg minden anyát szűrtek nemi betegségekre és káros mikroorganizmusokra a magzatok védelmében.

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top