Család

Három évtizeden át fotózott családokat egy svájci fotós

Barbara Davatz 1982-ben készített egy sor fotót különböző párokról. Bár nem úgy tervezte, hogy folytatni fogja, mégis úgy alakult, hogy a modellek újra és újra kamerája elé álltak, a végeredmény pedig harminc évnyi öregedést mutat be pár képen.

A Davatz eredeti képein szereplő emberek közötti kapcsolat lehetett romantikus, baráti vagy éppen családi, a lényeg csupán annyi volt, hogy két ember álljon szürke háttér előtt és kifejezéstelen arccal bámuljon a kamerába. Davatz eredetileg nem tervezte úgy, hogy további képeket készít majd a résztvevőkről, mégis úgy alakult, hogy megismételte a fotózást 1988-ban, 1997-ben és 2014-ben is.

Carole és Serge, 1982, 1988, 2014 (Fotó: Barbara Davatz)
Carole és Serge, 1982, 1988, 2014 (Fotó: Barbara Davatz)

Az így létrejött fotósorozat végül az As Time Goes By címet kapta. A képeken látható szereplők természetesen öregednek közben, de nem csak ezért érdekesek a fotók, hanem azért is, mert szépen bemutatja, hogyan változott a divat harminc év alatt, illetve hogyan alakult a szereplők élete. A későbbi képeken így nem mindig csak párok szerepelnek, van, akinek gyereke született, de olyan is van, aki szakított korábbi partnerével.

Rico és Tiziana 1982-ben és 1988-ban, Tiziana 2014-ben
Rico és Tiziana 1982-ben és 1988-ban, Tiziana 2014-ben

“Az évek múlásával újra és újra eszembe jutottak a fotók” – mondta Davatz a Slate-nek adott interjúja során. “Mindig úgy gondoltam rájuk, mint a fotós családomra, és mindig kíváncsian vártam, hogy milyen új embereket hoznak majd a következő fotózásra, vagyis kikkel fog bővülni a családom.”

Bianca és Ernesto 1982-ben és 1997-ben, illetve Bianca és Carlo 2014-ben (Fotó: Barbara Davatz)
Bianca és Ernesto 1982-ben és 1997-ben, illetve Bianca és Carlo 2014-ben (Fotó: Barbara Davatz)

Bár a fotós jelenleg befejezettnek tekinti az As Time Goes By sorozatot, a képeken látható emberek közül többen is jelezték, hogy szívesen állnának újra Davatz kamerája elé, sőt van, aki utódot is kijelölt, arra az esetre, ha nem érné meg a fotózás folytatását.
Az As Time Goes By jelenleg a Fotostiftung Schweiz kiállításán tekinthető meg Zürichben, egészen május 16-ig. Aki lemaradna róla, az könyv formájában is megrendelheti a kiállítást követően.

További fotós cikkek az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top