Család

Az elégtelen nyelvi készségek a matekjegyeket is rontják

Egy angol vizsgálat erős összefüggést talált a kisgyermekkori nyelvi készségek és a későbbi tanulmányi eredmények között.

Azok a gyerekek, akiknek ötéves korukban nem eléggé fejlettek a nyelvi készségeik, 11 éves korukban nagy valószínűséggel rosszul teljesítenek matematikából, állapította meg egy angol vizsgálat: e gyerekek 23 százaléka egyáltalán nem képes megfelelni az ebben korban teljesítendő felméréseken. A nyelvi készségek fejlettségében nagy szerepet játszik a szülők végzettsége és a család anyagi körülményei.

Kicsi korban kell meglapozni a készségeket
Kicsi korban kell megalapozni a készségeket a sikeres iskolai évekhez

A vizsgálatba mintegy 5000 gyereket vontak be. Azt is megállapították, hogy a legrosszabb alapvető készségekkel többnyire azok a gyerekek bírnak az iskolába kerülés idején, azaz ötéves koruk táján, akik rossz anyagi körülmények közül érkeznek: ők nem, vagy csak rosszul tudnak elmesélni egy rövid történetet, nem tudják jól kifejezni az érzéseiket, és nem tudnak megfelelően kommunikálni különböző felnőttekkel.

Az angol szakemberek a szegény családok számára is megfizethető óvodai, iskola-előkészítő intézmények elérhetőségének fejlesztését és a korai fejlesztő programokra fordított összegek növelését sürgetik.

Forrás: bbc.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top