Család

Illegális házasság Kínában – 16 évesen mondták ki az igent

Kínában szigorú szabályai vannak a házasságnak, még azt is megszabják, hogy mikor kelhetnek egybe a fiatalok – azt biztosan tudni, hogy 16 évesen még nem. Egy páros mégis így tett, noha csak a lagzit tartották meg. De mi lesz, ha jön a gyerek?

A kínai közösségi hálón pillanatok alatt terjedt el a képen látható fiatal házaspár fotója:

Illegális házasság Kínában - 16 évesen mondták ki az igent

Nem véletlen, hogy a menyasszonyi ruhába öltözött lány és az öltönyt viselő fiú hatalmas felhördülést keltett, mivel a látottak és az információk alapján úgy tűnt: házasok. Márpedig ők éppen tizenhat évesek, miközben Kínában egy nő 20, egy férfi pedig 22 éves el kell hogy múljon ahhoz, hogy frigyre léphessen.

A menyasszony később tisztázta a helyzetet egy helyi lapban. “Már egy éve ismerjük egymást, magától értetődő volt, hogy egybekeljünk – mondta a Nanguo Zaobaonak. – Egyelőre csak a lagzit tartottuk meg, majd akkor házasodunk össze hivatalosan, amikor a megfelelő korba léptünk.”

Támadások sora

A közösségi oldalakon, sőt a helyi médiában is sokan támadták a fiatalokat, de őket nem különösebben izgatják a kritikák, mivel

  • hisznek a szerelmükben,
  • illetve a családjuk érzelmileg és anyagilag is támogatja őket – a szülők fizették a lakodalom teljes költségét.

A névleges házasságra viszont így is ferde szemmel néznek, mivel a korai lagzikon túl a korai gyermekvállalás is egyre jellemzőbb Kína szegény vidékein.

Illegális házasság Kínában - 16 évesen mondták ki az igent

Úgynevezett gazdasági döntés?

Felfoghatjuk úgy is. A szegény vidéki családoknak egy gyerek érkezése megnöveli a bevételeit, mivel több állami támogatáshoz jutnak. Kínában a túlnépesedés miatt (2013-ban 1 milliárd 350 millió lakosa volt az országnak) sokáig törvényileg szabályozták a gyerekvállalást, azaz egy házaspárnak csak egy gyermeket engedélyezett az állam. De nemrég változott a hatályos jogszabály: ismét két gyereket vállalhat egy család, ami pont dupla annyi támogatást jelent.

A New Yorkban élő, kínai származású Muyi Xiao fényképész szerint viszont szó nincs pénzbeli okokról.

A szexuális felvilágosítás hiánya

Xiao szerint a kamaszok fejében meg sem fordul a családi pótlék. A korai (még ha csak névleges) házasságok és a korai gyerekvállalás okozója sokkal inkább a szexuális felvilágosítás hiánya. Xiao sok időt töltött Kína vidéki falvaiban, ahol fotósorozatot készített a fiatal menyasszonyokról

“A helyiek elmondták, hogy van internet-hozzáférésük, telefonjuk és kábeltévéjük is – mesélte. – A gyerekek sok romantikus filmet, sorozatot néznek, de kellő szexuális felvilágosítást nem kapnak.” Anélkül pedig könnyű lesz teherbe esni.

Illegális házasság Kínában - 16 évesen mondták ki az igent

És mi van, ha tényleg jön a gyerek?

Jogi hercehurcák sora. A gyereknek ugyanis szüksége lesz a hukoura, ami olyasmi, mint egy lakcímkártya és személyi igazolvány. Ezzel regisztrálják őt a közhivatalokban, ezzel kaphat egészségügyi szolgáltatást, ezzel vehetnek neki vonatjegyet is.

Kénytelenek megcsináltatni, mert egy “be nem jegyzett” gyerekkel sokkal nehezebb a szülő dolga – például nem írathatják iskolába, vagy kénytelenek kuruzslókhoz hordani normális orvos helyett. “Azok a fiatalok, akiknek gyerekük születik, azt mondják, nem szolgáltak rá arra, hogy büntessék őket a tetteikért – mondta Xiao. – Úgy érzik, hogy a házasság és a gyerekvállalás még ha korai is, akkor is teljesen normális és hétköznapi dolog.”

(via BBC)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top