Család

Már megint kinőtte? – Így válassz cipőt a gyermeknek!

Vajon milyen a jó gyerekcipő? Íme, néhány fontos dolog, amit mindig tarts szem előtt, amikor gyerekcipőt vásárolsz.

 

Szülőként gyakran szembesülünk a problémával, hogy az ősszel használt átmeneti cipőt tavaszra már ki is nőtte a gyerek, úgyhogy gyorsan be kell szereznünk egy újat, még a jó idő beállta előtt. A nagy kérdés: milyent?

Már megint kinőtte? – Így válassz cipőt a gyermeknek!

Erős kéreggel a sarkak stabilizálásáért

A gyerekcipők esetében ez az egyik legfontosabb momentum, amelynek meg kell felelnie. A sarok és a talprész találkozása, az úgynevezett cipőkéreg kellően stabil, masszív legyen, mert ez “tartja” a gyermek lábát. Ezt a legegyszerűbben úgy tudod ellenőrizni, ha kicsit megnyomod, illetve oldalirányba elmozgatod. Amennyiben puhán benyomódik az ujjbegyed alatt vagy jelentősen tudod oldalra billentgetni, akkor nem megfelelő. A vászonból készült cipők, pántos crocs jellegű papucsok, flipflopok épp emiatt nem ajánlottak gyerekkorban.

Az ideális talp

A teljesen lapos talpú cipő sem felnőtt-, sem gyerekkorban nem ideális. A cipő talpa legyen viszonylag rugalmas. Nyomd össze a cipő két végét a kezeddel, és nézd meg, mekkora az ellenállás. A túlzottan rugalmas, vékony cipőtalp is kerülendő, mivel az nem nyeli el a járófelület egyenetlenségeit, és a pici szinte minden egyes kavicsot megérez benne.

Jól szellőző lábbeli

A természetes bőr, esetleg a gyöngyvászonnal kombinált műbőr jó választás lehet. A lényeg, hogy ne nedvesedjen, izzadjon be a gyermek lába, zoknija a cipő viselése közben.

Ne legyen “jó jövőre is”

Sokan abba a hibába esnek, hogy legalább egy számmal nagyobb cipőt vásárolnak a gyereknek, hogy a következő szezonban is jó legyen rá. Egy nagy cipőben nem elég stabil a járás, ráadásul gyorsan el is fárad benne a lába. Fontos, hogy megfelelő méretű cipőt válassz. Elöl körülbelül fél, maximum egy centi mozgásteret hagyj a lábujjaknak.

Már megint kinőtte? – Így válassz cipőt a gyermeknek!

Belső kialakítás: szupinált, lúdtalpbetétes cipők

A lúdtalpbetétes cipő semmiképp sem jó választás. Ügyelj rá, hogy gyermeked lábbelije belül lapos legyen, mert a lábaknak érezniük kell a sima felületet, így járás közben végig tud gördülni a talp, leérnek a sarkak.

Az utóbbi időben egyre elterjedtebbek a szupinált talpú cipők. Ezek esetében a talp belső éle magasabb, mint a külső, így a befelé dőlő bokát kicsit kiemeli, a kifelé dőlő sarkat középhelyzetbe hozza. Valójában erre “egészséges” lábak esetén nem feltétlenül van szükség, ugyanakkor ártani nem árthat. Az a nézet azonban mindenképp téves, hogy a gyerek cipőjének feltétlenül szupináltnak kell lennie.

Még több gyermeköltöztetés az NLCafén: 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top