Család

Ezért jó elsőszülöttnek lenni

A születési sorrend számos személyiségvonásunkra és tulajdonságunkra hatással van.

Akár első, akár középső, akár legkisebb gyerekként születik valaki, fog találni előnyöket és hátrányokat is a helyzetében. Az elsőszülöttségnek is megvannak a maga előnyei.

Az idősebb testvérek kicsit okosabbak. Egy 2007-ben végzett, 250 000 embert vizsgáló norvég kutatás szerint legalábbis az elsőszülöttek IQ-ja átlagosan 2,3 ponttal volt magasabb. Ez mondjuk a szakértők szerint inkább környezeti, mintsem genetikai hatás: az első gyerek még a szülők minden figyelmét élvezi, a tanítás csak rá irányul. Mondhatni, minden újabb gyerek felhígítja az intellektuális környezetet.

Nagyobb lehet bennük a felelősségtudat. Az idősebb testvérség egyik nemszeretem velejárója a kistestvérre vigyázás, a felelősség vállalása érte is (“Te vagy a nagyobb, lehetne neked több eszed!” Ismerős mondat?) Mindez azonban nagyobb felelősségtudat kialakulásával jár.

Nagy tesónak lenni jó
Nagy tesónak lenni jó

Sikeresebbek lehetnek a munka világában. Az elsőszülöttek szakmai karrierjéhez hozzájárul az előző két vonáson túl az is, hogy kisebb testvérük, testvéreik szemében afféle kisfőnökök lehetnek, hamar kitanulják az irányítást, a vezető szerep nem idegen számukra. Ráadásul célorintáltabbak is, és nem félnek segítséget kérni.

Forrás: huffingtonpost.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top