Család

Egyre többen kérik a csokot, de visszatartóak az elszállt ingatlanárak

Nőtt a csokot igénylők száma a februári jogszabályváltozások után a bankok szerint. De az árak emelkedése miatt volt, ahol visszaléptek az ügyfelek. Várhatóan nem maradnak tartósan magasak az ingatlanárak.

Az MKB Bankhoz több mint százan nyújtottak be eddig igénylést, ők csokot, illetve támogatott hitelt igényelnek – elsősorban használt lakásra. A lakásárak emelkedése miatt az ügyfeleik több esetben is kénytelenek voltak lemondani a tervezett lakásvásárlásról, mivel a korábban meghirdetett árak úgy megnövekedtek, hogy azt már nem tudták elfogadni. A bank szerint, mivel az év eleji árnövekedés a kereslet csökkenéséhez vezet, az értékesítők újraárazzák majd az ingatlanokat, s ennek hatására nőhet a hiteligény az év második felében – írták. Jellemzően kétgyerekesek érdeklődnek, de a háromgyermekes igénylők száma is növekszik. Budapesten és az ország keleti régiójában érdeklődnek a legtöbben.

 

 

A Budapest Bankhoz hetente több tucat igénylés érkezik, elsősorban használt lakások iránt. A bank arról is beszámolt, hogy megnőtt az igénylések száma a februári jogszabályváltozások után. Az átlagos hiteligény 10 millió forint körül alakul, vidéken elsősorban ingatlanépítés miatt keresik a csokot, míg a központi területeken az ingatlanvásárlásra igényelt csok a jellemző.

Az UniCredit Bank szerint február eleje óta több mint kétszáz csokkérelem érkezett be. Egyes igénylők a saját forrás és a csok felhasználása mellett hitelfelvétellel tudják csak a vágyott ingatlant megvásárolni. A banknál főként meglévő gyermekek után igényelték az ügyfelek a támogatást, a befogadott kérelmek 80 százalékában használt lakásra kérték a pénzt. Használt lakásnál jellemzően kétgyermekesek kérik a nekik járó 1 430 000 forint összeget, míg új lakás esetében is a kétgyermekes ügyfelek vannak többségben, akik a 2 600 000 forintos összeget igénylik – írta az UniCredit.

Csok: országosan 8-10 ezerrel több lakás épülhet az előző évekhez képest

A Takarékbank januártól március végéig több mint 700 csokos igénylést fogadott be, a 10 plusz 10 milliós kamattámogatott hitelt eddig 30 ügyfél igényelte. Az ügyfelek túlnyomó része egyelőre nem az új állami kamattámogatott hitelt, hanem az egyéb lakáscélú hiteleket – használt lakás bővítése, vásárlás, korszerűsítés – keresi.

A Takarékbank előrejelzése szerint a bevezetett intézkedések – csok, lakásáfa csökkentése – hatására ez évben óvatos becslés alapján is megduplázódhat a lakásépítések száma, így országosan 8-10 ezerrel több lakás épülhet az előző évekhez képest.

Az Erste Bank arról tájékoztatott, hogy a hiteligénylések 30 százalékához tartozik csokkérelem is. Továbbra is felhasználható marad a csok önerőként, vásárlás esetén a vételárnál, építés esetén pedig a költségvetésben – írták.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top