Család

Hatással lehet a telihold a gyerek aktivitására?

Sokan vélik tapasztalni, hogy telihold idején nehezebb a gyerekekkel. Mit mond a tudomány?

Tucatnyi országból származó 9–11 éves gyerek (összesen 5800) bevonásával végeztek amerikai kutatók vizsgálatot annak megállapítására, hogy tényleg hatással van-e a telihold a gyerekek alvására és viselkedésére.

Az, hogy a Hold befolyásolja a viselkedésünket, évezredekre visszanyúló hite sokaknak, de a tudománynak eddig nem sikerült kapcsolatot kimutatnia a viselkedés, az alvás, vagy az aktivitási szint és a bolygónkat kísérő égitest között.

Ebben a vizsgálatban annyit sikerült egyértelműen kimutatni, hogy teliholdas éjszakákon a gyerekek kevesebbet alszanak, de csupán néhány perccel. A Hold állapota és a gyerekek aktivitási szintje között azonban nem sikerült összefüggést találni.

Egyelőre nincs bizonyíték rá, hogy a Hold miatt pörögnének a gyerekek
Egyelőre nincs bizonyíték rá, hogy a Hold miatt pörögnének a gyerekek

A vizsgálathoz gyorsulásmérőt, más néven akcelerométert használtak. Legalább hét napon keresztül éjjel-nappal viselték a gyerekek a készüléket, ami képes a test mozgásait rögzíteni és az alvást is lehet vele monitorozni. Ennek alapján jelentették ki a kutatók, hogy telihold és újhold idején sem volt más a gyerekek aktivitása, mint egyébként.

Forrás: livescience.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top