Család

A glutén is okozhatja a fejlődés elmaradását gyermekkorban

A gluténnal szembeni érzékenység egyre gyakoribb probléma, tünetei már gyermekkorban jelentkezhetnek.

A gyermekkori súlyfejlődés elmaradásának több oka lehet, ráadásul minden gyermek eltérő ütemben fejlődik. A növekedésre általában jellemző, hogy egy-egy stagnáló időszakot hirtelen kiugrás követ. Ezzel párhuzamosan a gyerekek étvágya is hullámzó.

“Aggodalomra ad azonban okot, ha egy gyerek hosszabb ideje étvágytalan, a súlya csökken, fáradékony, hasmenés, hányás, haspuffadás jelentkezik nála. Ilyen esetekben mindenképpen ki kell vizsgáltatni, hogy mi áll a háttérben” – hangsúlyozza dr. Vass Noémi gyermek-gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.

A liszttartalmú ételekben, felvágottakban és készételekben is megtalálható gluténnel kapcsolatos panaszok általában a gluténtartalmú ételek bevezetését követően csak több hónappal, akár évekkel később jelennek meg. A hasmenés és hasfájás mellett a gluténérzékenység jellegzetes tünete az ún. zsírszéklet, amely a tápanyagok rossz felszívódásának következménye.

A gluténérzékenység hosszú ideig rejtve maradhat
A gluténérzékenység hosszú ideig rejtve maradhat

“Az elégtelen felszívódás miatt a súly stagnál, majd a gyerek elkezd fogyni. A soványság mellett feltűnő jel még a gázos belek, illetve a nagy mennyiségű, a bélben levő híg széklet miatt elődomborodó has. A fel nem ismert betegség idővel súlyos hiányállapotokhoz vezethet, vérszegénységet, a fejlődés elmaradását is okozhatja” – mondja a doktornő.

Ha tehát a gluténtartalmú ételek bevezetését követően, többnyire 2 éves kor után, a gyermeknél hosszabb ideje hasfájás, hasmenés jelentkezik, mindenképp javasolt az orvosi kivizsgálás. Ne várjuk meg, amíg a súlyosabb tünetek is fellépnek!

A lisztérzékenység vérvizsgálattal kimutatható, és az eredménytől függően kiegészítő vizsgálatok elvégzését teszi szükségessé még a diéta megkezdése előtt. Ha bebizonyosodik, hogy valóban a glutén okozza a panaszokat, akkor szigorú diétát kell bevezetni, a gyermek kizárólag gluténmentes ételeket fogyaszthat. A tudomány mai állása szerint ez egész életre szóló diétát jelenti, a lisztérzékenységet nem lehet kinőni!

Forrás: allergiakozpont.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top