Család

Pánikgombot kaptak a fóti gyermekotthon nevelői

Borzasztó állapotok uralkodnak a fóti Károlyi István Gyermekközpont Speciális Gyermekotthonában. A nevelők nem tudnak mit kezdeni az agresszív gyerekekkel, szinte terrorban élnek. A bentlakóknak pedig esélyük sincs, hogy jobbra forduljon az állapotuk és az életük.

A fóti Károlyi István Gyermekközpont Speciális Gyermekotthonában súlyos pszichés vagy disszociális tüneteket mutató, illetve pszichoaktív szert használó fiúkat nevelnek. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala által elrendelt vizsgálatból kiderült, hogy az ott élő gyerekek agresszívítását a nevelők képtelenek kezelni.

Fásult, tehetetlen nevelők

A jelentés szerint az intézményben hatalmas a dolgozói fluktuáció, az egyik munkatárs elmondta, öt éven belül már az ötödik vezetőnél tartanak. Jellemzően tíz újonnan felvett munkatárs közül kilenc rövid időn belül távozik. A személyzet folyamatos cserélődése miatt a munkába állást nem előzi meg felkészítés, és nem szakmai alapon, hanem “maradékelven” működik a kiválasztás, vagyis szinte bárkit felvesznek, aki jelentkezik, hogy biztosítani tudják a működést.

A nevelők és a gyermekfelügyelők között is vannak olyanok, akiknek végzettsége (óvodapedagógus, kisgyermekgondozó-nevelő, illetve csecsemő- és gyermekgondozó) nem alkalmazkodik a speciális szükségletű kamaszok életkorához. A munkatársak meghallgatása során a tehetetlenség, a reménytelenség és néha a fásultság is érezhető volt.

Az ombudsman szerint a hiányos felkészültségű, speciális képzésekkel nem támogatott, túlterhelt, fáradt, romló pszichés állapotba kerülő munkatársak felerősíthetik a gyermekek ellenállását, illetve agresszív viselkedést válthatnak ki belőlük.

Pánikgombbal védekeznek

A gyermekek egymással és a felnőttekkel is agresszívak. A dolgozóknak a trágár beszéd mellett verbális fenyegetőzéseket, alkalmanként fizikai támadásokat is el kell szenvedniük. Az utóbbi ellen védekezésül pánikgombot kaptak, ami a biztonsági, vagyis a portaszolgálatnak jelzi a veszélyhelyzetet. A rendészek szerint a fiúk ereje “önkívületi” állapotban megsokszorozódik, fájdalomküszöbük extrém módon megemelkedik.

Illusztráció
Illusztráció

Verekedés és rongálás

Bár a fóti gyermekotthont felújították, és a kétágyas szobákban megfelelő élettér áll a gyerekek rendelkezésére, a kamaszok folyamatosan rongálják a környezetüket. Lyukakat ütnek a fürdőszoba és vécéajtókra, megrongálják a szekrényeket, mosdókat és zuhanycsöveket. A gyerekek egymás közötti kapcsolatait többen is úgy jellemezték, hogy “értelmi fogyatékosokkal”, “kiabálósakkal” vannak összezárva. Kikészülnek, egyik-másik társuk izgágaságát elviselhetetlennek érzik. Ilyenkor előfordul, hogy megütik őket.

Nincs kitörési lehetőség

A 16 éves korra leszállított tankötelezettség is problémát jelent az otthon működésében, ennek következtében ugyanis a 16 évesnél idősebb gyermekeket a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ helyi iskolája nem fogadja. A tanköteles korú gyermekek is magántanulók, csak vizsgázni járnak be az iskolába. Ezzel kapcsolatban az ombudsman hangsúlyozta: a kötelező magántanulói státus elveszíti védő és fejlesztő hatását, ha kizárja annak a lehetőségét, hogy a motiváltabb, jobban alkalmazkodó gyerekek esélyt kapjanak a mindennapos iskolába járásra, és ezzel jobban lefoglalják magukat.

Székely László az ellenőrzés tapasztalatai alapján többek között azt kéri a gyermekotthont fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól, intézkedjen a megrongálódott nyílászárók és használati tárgyak cseréjéről, tegye lehetővé a dolgozóknak a továbbképzéseken való részvételt, és a nevelők létszáma és képzettsége feleljen meg a jogszabályoknak – írja az mno.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top