Család

Havi 50 ezer forint “zsebpénzt” kapnak az iskolák

Áprilistól havi 50 ezer forintot kapnak az iskolák az előre nem látható kiadásokra. Az iskolaigazgatók szerint az összeg ugyan több a semminél, mégis új költségvetést kell tervezniük. Ráadásul a kis létszámú iskolák éppen annyi "zsebpénzt" kapnak, mint ezerfős intézmények.

A nehézkes beszerzési folyamatok és a pénzhiány miatt rendszeresen hiányzik az iskolákból a kréta vagy a papír. A kormány által megalakított köznevelési kerekasztal ezeket problémákat próbálja orvosolni azzal, hogy az intézményeknek áprilistól 50 ezer forintos havi keretet biztosít.

Az intézkedés fogadtatása vegyes. A Magyar Nemzet megkeresésére Horváth Péter, a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója és egyben a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke azt mondta, voltak olyan igazgatók, akik jelezték, a tankerületben azt javasolták nekik, fel se vegyék a pénzt, mert nagyon kötött a felhasználása. Az igazgató iskolájában ugyanakkor már elemeket, bélyegzőket vásároltak a pénzből. Szerinte hosszabb távon mindenképpen az lehet a megoldás, ha a 2013 előtti rendszerhez hasonlóan az igazgatók nagyobb hatalomhoz juthatnának, és az iskolák maguk rendelkezhetnének a költségvetésük felett.

 

Hajnal Gabriella, a fővárosi XII. kerületi Tamási Áron Általános Iskola és Gimnázium igazgatója, úgy gondolja, “nagy hiba, hogy a gyorssegély nem veszi figyelembe, százfős az iskola vagy ezer-, sem pedig azt, hogy az intézménynek eleve milyen ellátottsága volt. Az igazgatónő szerint az ötvenezer forint több a semminél, de nem elég a legfontosabb és égetőbb kiadások fedezetére. Kézikönyvekre, CD-lejátszóra, számítógépekre lenne szükségük. Ő is egyetért azzal, hogy állítsák vissza az iskolák önálló költségvetését. Többek között ezt is kérték a pedagógustüntetésen.

A Teleki Blanka Gimnázium igazgatója, Pukli István is egyetért abban, hogy az összeg annyira kevés, hogy nehéz meghatározni, melyik kiadás a legégetőbb. Ugyanakkor náluk is lenne mire költeni, hiszen  az iskolában három éve nincs lehetőség színesben nyomtatni, a fénymásoló csíkoz, számítógépeik elavultak. Pukli István szerint is az jelentené a megoldást, ha intézményekre szabott költségvetést dolgozhatnának ki.

Bárányos József, a bicskei Csokonai Általános Iskola igazgatója nagyon örül a pénznek, mert így ki tudják fizetni az olyan váratlan hibákat, mint amikor kiszakad a konnektor a falból vagy elromlik a számítógépek billentyűzete. Átmenti megoldásként, amíg a kormány rendezi a Klik működőképességét, mindenképpen nagy segítség az 50 ezer forintos zsebpénz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top