Család

Az anyaság legmeghatóbb pillanatai

Azt mondják, az anyáknak van egy képzeletbeli emlékkönyvük, ahová a legmeghatóbb pillanatok jegyzik. Ami nem telik be soha, ahová a legapróbb boldog mosoly is bekerül.

Pozitív!

Az anyaság nem akkor kezdődik, amikor megszületik a kisbaba, hanem amikor az a bizonyos két csík – vagyis pozitív terhességi teszt – megjelenik. Ez az első legmeghatóbb pillanat egy nő életében, itt kezdődik egy nagy utazás, ez fog örökre beégni az emlékezetünkbe, ekkor jövünk rá, hogy már nemcsak nők, de anyukák is vagyunk.

Az elsők

Amikor a baba “jelez”, ahhoz fogható érzés nincs. A legmeghatóbb pillanatok közé tartozik, amikor először hallod meg a kicsi szívhangját az ultrahangon, vagy amikor először rúg a gyermeked a pocakodban. Aztán jönnek a folyamatosan táncikálások és bokszmozdulatok – édes pillanatok ezek, amelyek örökre beégnek abba a bizonyos anyukás emlékkönyvbe.

9 hónapos várakozás után végre a karodba foghatod a picit, megtörténik az első, életre szóló nagy találkozás. Az a pillanat, amikor a szemedbe néz, és te belesúgod a pici fülébe, hogy örökké ott leszel neki, megvéded mindentől, számíthat rád mindenben, és ő a legédesebb, legnagyobb csoda, amit valaha kaptál az élettel. Ezt a ti első beszélgetéseket hónapokkal később az első ölelés követi, majd az első lépések. Amikor csak azt hallod, hogy az apró lábaival totyog a hálószoba kövén, és néz rád, és te olyan büszke vagy, hogy sírsz az örömtől. És újabb feljegyzést teszel a képzeletbeli emlékkönyvedbe.

via GIPHY

Egy örökbe fogadó anya helyzete is pont ilyen. Ő lehet, hogy egy kórházi folyosón találkozik először a gyermekével, lehet, hogy egy gyermekotthonban pillantja meg először azt a kislányt vagy kisfiút, akinek aztán biztonságot, gondoskodást törődést nyújt. “Mi nem hallhattuk az ultrahangot, nem éltük át a pozitív terhességi teszt csodáját, de átéltük azt az örömöt, amikor értesítettek, hogy mehetünk a babáért” – mondja Katalin.

Beszélgessünk!

De már nem úgy, mint ahogyan a kórházban, hanem úgy, mint a “felnőttek”, mert a te kis ajándékod hamarosan beszélni kezd. És bár mindenkinek van arról elképzelése, hogy mi lesz majd az első szuper megható szó, amit a gyermeke először mond, azért legyünk realisták, nem biztos, hogy a “mama” vagy az “apa” lesz. Nekem például az “Gézu” volt. 

Ünnepeljünk

Egy anya számára mindennap rejt valami apró csodát, valamit, ami miatt meghatódik vagy elképesztően büszke lesz a gyermekére. Legyen az az első születésnap, az első nap az oviban, az iskolában, vagy amikor egyedül szeretne lemenni a sarki pékségbe reggeliért. Az első kóruselőadása, amikor könnybe lábadt szemmel videózod, ahogyan ott áll az emelvényen és énekel. Neked énekel, rád mosolyog. És tudod, hogy a te képzeletbeli emlékkönyved csordultig megtelik megható pillanatokkal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top