Család

Meglepően egyszerű dolgokról álmodoznak a szegény gyerekek

Egy friss felmérés szerint Magyarországon 130 ezer gyerek él állandó nélkülözésben, közülük 50 ezren rendszeresen éheznek. A 7 év alatti szegény gyerekek meglepően egyszerű, sokak számára hétköznapinak tűnő dolgokról álmodoznak.

A KSH adatai szerint a 7 év alatti gyermekek 42,2 százaléka él szegénységben. A K&H 2014-ben éppen emiatt indította el azt a segítő programot, amellyel a hátrányos helyzetű településeken élő szegény családok gyermekeinek nyújt kezet. A Budapest Intézet felmérése szerint ezek a gyerekek leginkább az alábbi öt dologról álmodoznak:

 

  1. Zöldség, gyümölcs
    A nehéz körülmények között élő szülőknek még a gyerekek étkeztetése is komoly problémákat jelent, így ezeknek a családoknak az asztalára zöldség és gyümölcs szinte sosem került. Étrendjükben leginkább csak tészta és krumpli szerepel. Elszomorító, hogy élnek hazánkban olyan gyerekek, akik soha életükben nem ettek narancsot vagy banánt.
  2. WC és fürdőszoba
    A statisztikai adatok szerint 110 ezer gyermek él manapság olyan háztartásban, ahol nincs fürdőszoba, 150 ezren pedig olyanban, ahol nincs WC. A legtöbb érintett háztartásban vezetékes víz sincs. Az itt felnövő gyerekek az óvodában, iskolában találkoznak először mosdókagylóval, angolvécével. Nem meglepő, hogy a legtöbbjük először azt sem tudja, hogyan kell ezeket használni.
  3. Villany
    2016-ban még mindig 200 ezer gyermek él a családjával olyan lakásban, ahová nincs bevezetve az elektromos áram. Ebből adódóan sem tévéjük, sem rádiójuk, sem számítógépük, sem mosógépük nincs otthon, mert akiknél áram van, azok már jól élnek. Nem is beszélve arról, hogy télen olvasni, tanulni sem tudnak, hiszen mire hazaérnek az iskolából, általában már besötétedik.
  4. Divatos ruhák
    Nem drága, márkás ruhákra vágynak a szegény gyerekek, mindössze a manapság divatosnak számítóakról. A gyerekek egyik legnagyobb álma, hogy kínai boltból vásárolhassanak új és  “divatos” ruhát. Legtöbbjük ugyanis jótékonysági akciók során kapott holmit hord, vagy a testvérei kinőtt, használt ruháit viseli a mindennapokban, és soha nem volt még egyetlen új ruhája sem.
  5. Mozi, színház
    A legtöbb szegénységben élő gyermek életében nem járt moziban, színházban, és az osztálykirándulásokról is rendre le kell mondaniuk, hiszen a szülők nem tudják befizetni a néhány száz forintost hozzájárulást sem. Az osztálykirándulás vagy egy színházi előadás sokuk legnagyobb álma.

Nem függ össze az anyagiakkal, így még csak pénzbe sem kerül, ezek a gyerekek is szomjaznak a szép szóra, az elismerésre. Legtöbbjük az otthoni környezetben nem kapja ezt meg, és a hátrányos helyzet, a rossz, szegényes körülmények az iskolában is sikertelenségre, kudarcokra, kiközösítésre determinálják őket.

Meglepően egyszerű dolgokról álmodoznak a 7 évesnél fiatalabb szegény gyerekek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top