Család

Anyák, akiknek külföldön próbálnak szerencsét a gyermekeik

Hogyan éreznek azok az édesanyák, akiknek gyermekeik külföldön tanulnak, dolgoznak vagy oda házasodtak?

A karácsonyok a legnehezebbek

 “Már november közepén kirakom a karácsonyi díszeket, terítőket… Most, hogy egyedül vagyok, és a gyermekem külföldön él, összeszorul a szívem, a díszítésnél, de mit tehetnék… »Ne rongáld magad, Anyuci«, mondják a telefonba a gyermekeim, amikor kétségbeesem. Általában pozitív beállítottságú vagyok, különben nem biztos, hogy így lennék, ahogy most” – mesélte az NLCafé egyik olvasója a fórumon, ahol olyan anyák, nagymamák beszélgetnek egymással, akiknek a gyermekei külföldre költöztek.

“Ma elég nehéz napom van, ugyanis ma van a lányom szülinapja, de csak a férjem van nála. Én itthon vágyakozom utánuk.”

mceBlockPasteEnd

De nemcsak a szülőknek nehéz, hanem a külföldre költözött gyerekeknek is. Nehéz döntés ez mindkét félnek, ami szomorúságot okoz. Viszont minden szülő azt szeretné, ha sikeres lenne a gyermeke, képes lenne boldogulni, és dönteni a saját életéről. Jól tudja ezt egy másik anyuka is. “Nem könnyű nekünk, szülőknek, de a gyerekeinknek sem, az biztos! Messze vannak, sokat vállaltak azért, hogy eljussanak oda. Nehéz az élet külföldön, ott sincs kolbászból a kerítés!… Nekem is a karácsony a legnehezebb időszak.”

Anyák, akiknek külföldön próbálnak szerencsét a gyermekeik

“Elszakadt tőlünk”

A négygyermekes Emília korábban az NLCafénak mesélt arról, hogy milyen anyaként megélni, hogy a fia az Egyesült Államokban telepedett le, és már több mint 10 éve ott él. “…Ő már teljesen elszokott a magyar valóságtól – mondta az anyuka, aki minden héten legalább egy órát skype-ol a fiával. – Túl nagy a kontraszt az itteni élete és New York között, elszakadt tőlünk.”

Csak a hangodat akartam hallani

“A lányom három éve él külföldön. Hollandiában óvónő. Rettentően hiányzik, főleg mivel egyedül neveltem, de tudom, hogy ott elérhető számára egy normális jövő. Talán ő nehezebben viseli a köztünk lévő távolságot, nagyon anyás, nagyon ragaszkodó, még így felnőttként is. Nem várja meg, amíg a számítógép elé kerül, ha valami történik vele, azonnal felhív. Csak mondja és mondja, aztán közbeszólok, hogy »Tündérem, tudod, hogy sok lesz a telefonszámlád«, erre ő vár egy picit, és azt mondja, »Csak a hangodat akartam hallani, anyuka«. Ilyenkor pedig az én anyai szívem majd megszakad” – meséli Ilona.

Olvass még az anyaságról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top