Család

“Jelige: hamar elválunk!” – bizarr társkereső hirdetések a századfordulóról

A hirdetés útján való ismerkedés a mai napig divat, csak ma már az internet jelenti ennek fő közegét. A párkeresésnek minden korban megvoltak a maga jellegzetességei, de néhány, a századforduló idejéről talált házassági hirdetés egészen érdekesre sikerült. Ezek közül mazsoláztunk most.

Hölgyek, Urak! Diszkrét ügyekben megfigyeléseket, kutatásokat Budapesten, vidéken és fürdőhelyeken elfogad, bárkinek megbízhatóságáról, házasulandók vagyoni helyzetéről, előéletéről legnagyobb titoktartás mellett kimerítő és megbízható információt nyújt Sattler Miksa, hatóságilag engedélyezett irodája, Budapest, Király u. 110.

Megdöbbentően hathat ez a társkereső hirdetés, amely a Budapesti Hírlap egyik 1906-os lapszámában jelent meg, de ha elolvassuk az alábbiakban összegyűjtött, szintén ugyanabban a lapban feladott házassági hirdetéseket, azért talán nem is volt rossz ötlet akkoriban igénybe venni ezt a szolgáltatást, és előzetesen lenyomozni az aktuális delikvenst.

Házasság! Melyik előkelőbb, érett korú úrhölgy hajlandó egyelőre felmenteni a kenyérkereset nyomasztó rabigája alól, a jogi doktorátus eléréséig támogatni jogvégzett, középkorú, nagyobb szabású törekvésű, bebizonyíthatólag nagy jövőjű úriembert, ki hálatelten hajtaná fejét az édes iga alá. Leveleket »Fényes érvényesülés« jelige alatt továbbít a kiadóhivatal.

Ezzel az ellenállhatatlan bemutatkozó szöveggel biztosan rengeteg hölgyet levett a lábáról az úriember, mert hát szép is ám az igaz szerelem, de még szebb, ha valami haszna is van ugyebár…

Egyesek szerint az sem árt, ha családban marad a vagyon, és az ember már eleve úgy válogat a felhozatalból, hogy inkább csak gyarapodjanak a javak. Sőt jó, ha az ember már előre számításba veszi azt is, mit fog örökölni, és ennek tudatában “hajlandó” férjhez menni.

Házasulandókhoz! 25 éves, gyermektelen, keresztény özvegynő, 374 holdas birtok és 100000 korona készpénz tulajdonosa, anyja halála után 150000 koronát fog örökölni, hajlandó komoly úriemberhez, földbirtokoshoz, gazdatiszthez, katonatiszthez, ügyvédhez, orvoshoz, magasabb rangú hivatalnokhoz férjhez menni. Ajánlatokat teljes névvel »Földbirtokos« jelige alatt a kiadóhivatal továbbít. Titoktartás biztosíttatik.

A boldogság fogalma mindig is relatív volt, híven tükrözi ezt ez a hirdetés is, amelyet minden bizonnyal egy kedves szülő adott fel.

Intelligens, nemes családból való, 18 éves, szigorúan erkölcsös, jó nevelésű, házias, katolikus, szép leánykát akarok férjhez adni intelligens, művelt úrhoz. Leveleket »Boldog házasság« jelige alatt a kiadóhivatal továbbít.

Ez ám a boldog házasság.

Ahogyan e másik történetből is valószínűleg életre szóló szerelem kerekedett, hiszen mi más számítana, mint hogy egy nő el tudja végezni a házimunkát, és nevelje a gyerekeket. Hogy mit szeretett volna a szóban forgó hölgy, az valószínűleg mellékes volt.

Nagyon szép, háziasan nevelt húgomat férjhez adnám tisztességes, jó állású úriemberhez, esetleg 1-2 gyermekkel bíró özvegyhez. Levelek címzendők: »Finom lelkületű« jeligére.

Akadt olyan is, aki nem érte be a vagyonnal, hanem az is számított neki, hogyan néz ki a leendő menyasszony, sőt ha már kívánságlistát írt, azért felkerült a szempontok közé, hogy legyen dolgos is az a nő.

Önálló, 30 éves, keresztény kereskedő, 3000 koronát érő üzlettel házasság céljából megismerkedne olyan hajadonnal, akinek 6-8000 korona hozománya van. Fényképpel ellátott ajánlatokat »Szorgalmas« jeligével továbbít a kiadóhivatal.

Sokan kerestek akkoriban ismeretség hiányában hirdetés útján férjet vagy feleséget, és volt is, aki segített számukra. Úgy tűnik, kifizetődött kerítőnek lenni.

Házasságok! 4-5 igen jó partit tud ajánlani egy vidéki nős kereskedő, úgy férfiak, mint hölgyek részére. Levélben tudakozódásokra szívesen szolgálok fölvilágosítással.

Haszonlesők is akadtak szép számmal, e hirdetés éppen egy szép, korabeli példa erre.

Hölgyeim! Házasság céljából egy oly fiatal molett lánynak vagy özvegynek ismeretségét óhajtom, kinek párfogása révén egy biztos állást kaphatok. Én jelenleg egy nagyobb vállalat hivatalnoka vagyok, 28 éves, kiszolgált számvivő őrmester. Részletes és teljes címmel ellátott leveleket »Barna magánhivatalnok« jelige alatt Zalaegerszegre kérek.

Ez ám a jó parti. Valószínűleg elhalmozták őt az ajánlatokkal, hiszen minden nő ilyen romantikus lelkű férfiról álmodik… Vagy nem?

Néhány hölgy is kiverte a biztosítékot a hirdetésével, itt van például ez, amelynek szándéka azért eléggé kétértelmű.

Urak! Melyik 30-40 éves vagyonos úr lenne csak vőlegénye csinos leánynak? Jelige »Hamar elválunk.« Teljes címmel ellátott levelek vétetnek figyelembe.

 Elképzelhető, hogy csak féltékenységi jelenetet rendezett volna a hirdetést feladó hölgy, hogy a vagyonos úrral magára vonja a figyelmét annak, akit igazán szeret, de azért talán nem ártott óvatosnak lenni vele, hátha éppen ő volt az aktuális fekete özvegy, aki csak kifosztani szándékozta a gyanútlan áldozatokat.

Talán akadt olyan is, aki komolyan szerette volna megtalálni élete párját, de persze azért nem volt mindegy, mit tud felmutatni egy hölgy hozományként, nehogy újra “szerencsétlenül” nősüljön az úr.

31 éves, keresztény, intelligens, hatvanezer korona tiszta vagyonnal bíró vidéki úriember, kinek ezen felül más jövedelmet hajtó vállalatai is vannak, szerencsétlen nősülése folytán ezúttal akar 20-31 éves intelligens leánnyal vagy gyermektelen özveggyel megismerkedni, kinek megfelelő készpénz vagy ingatlan hozománya van. Sokan tréfának és kigúnyolásnak tartják az újság révén való megismerkedés célját, de hirdetésem minden heccelődés nélkül, komoly szándékkal teszem. Leveleket »Jellemes fess férfi« jelige alatt a kiadóhivatal továbbít. Közvetítők kizárva.

Szinte tündérmese jellegű és nagyon “megható” ez a hirdetés is, hiszen milyen udvarias húzás, hogy a szülők engedélyét kéri valaki, hogy elvehesse a lányukat. De azért jó, ha megfelelő hozománnyal is rendelkezett az ember, ha választ akart kapni, hiszen a “boldogságot” nem ártott előre biztosítani.

Szülők és gyámok figyelmébe! 27 éves, keresztény, előkelő nagyiparos, kinek 1861 óta fennálló, virágzó iparüzlete van, ismeretség hiányában ezúton óhajt komoly szándékból megismerkedni tisztességes, 20-25 éves, háziasan nevelt leánnyal. Ajánlatok hozomány megjelölésével e lapban jelezve »Boldogság« jelige alatt küldendők.

Bár való igaz, hogy manapság sem könnyű éppen megtalálni azt, aki mellett az ember leélné az életét, én azért örülök, hogy anno a szüleim engem nem ajánlottak fel két lóért cserébe a “boldog házasság” reményében.

Még több társkeresés az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top