Család

Hat nap szülési szabadságot kapnak mostantól az izraeli apák

Megszavazta az izraeli parlament az apák szülési szabadságát, fontosnak tartják, hogy a férfiak is jelen legyenek a gyerek születése körül. 

 Eddig Izraelben a munkaadók jóindulatán múlt, hogy elengedték-e az apákat, ha gyerekük született.

Mostantól viszont már törvény garantálja, hogy a születés utáni első hat napot minden “kispapa” az anya és az újszülött mellett töltheti. A kneszet politikusai ugyanis fontosnak tartják, hogy az apák is jelen lehessenek a gyermek érkezésének első időszakában.

A hat napból három betegszabadságnak számít, hármat pedig az éves szabadság napjaiból fognak levonni, de nem kötelező minden nap felhasználása: az apák le is mondhatnak “szülési” szabadságukról vagy annak egy részéről.

Izraelben a nyugati világ adataihoz képest szokatlanul magas a termékenységi arányszám. Ez a mutató a helyi központi statisztikai hivatal 2014-es táblázata szerint 3,08, ami azt jelenti, hogy a szülőképes korú izraeli nők átlagosan három gyereket hoznak világra.

 A svédeknél is van hasonló, csak ott három hónapra adják a szülési szabadságot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top