Család

Kihalástól mentette meg a pillangókat

A kaliforniai Battus philenor pillangófaj Tim Wong biológusnak és a doki hátsókertjének köszönheti, hogy nem jutott a dodó madár sorsára.

Ezek a pillangók igencsak közel álltak ahhoz, hogy egész fajuk eltűnjön a föld színéről. De aztán jött a Kaliforniai Természettudományi Múzeum hidrobiológusa, Tim Wong, és több éves munkával megmentette a fajt a kipusztulástól.

Kihalástól mentette meg a pillangófajt

A tudós saját kertjében épített egy üvegházat, ahol tökéletes körülmények várták a hernyókat: elegendő napsütés, optimális hőmérséklet-ingadozás, és néha egy kis szellő is átjárta a házat.

Kihalástól mentette meg a pillangófajt

A legnehezebb az etetés volt, ez a faj ugyanis finnyás, csak a kaliforniai farkasalmát fogyasztja, amihez nem volt egyszerű hozzájutni. Wong kis keresgélés után szerencsére egy botanikus kertben rábukkant a növényre, és néhány tövet hazavihetett.

Kihalástól mentette meg a pillangófajt

Amikor minden megvolt, húsz hernyót költöztetett a házba, ma pedig – három évvel később – a faj él és virul, sőt a pillangók egyre csak gyarapodnak.

Kihalástól mentette meg a pillangófajt

További lélegzetelállító fotók Tim Wong Instagramján

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top