Család

Így gazdálkodj okosan iskolakezdéskor!

Közeledik a suli, és az iskolakezdés időszaka számodra majdhogy nem  olyan, mint a karácsony. Talán nem is tévedsz. Rengeteg dologra van szükség, különösen ha elsős lesz a gyermeked. Íme, néhány hasznos tanács, amelyek segítségével lefaraghatsz a költségekből.

A családi kasszát jelentősen megterheli a szeptemberi iskolakezdés. Azonban ha okosan vásárolsz, és bevetsz pár hatékony trükköt, akkor a kiadásaid látványosan csökkenthetők!

 

Így gazdálkodj okosan iskolakezdéskor!

1. Ne halogasd a beszerzést!

Míg a ruházati termékeknél és a külföldi utaknál valóban jó fogás lehet az akciós, last minute vásárlás, addig az iskolaszerek beszerzésénél ez jellemzően inkább fordítva működik: ahogy telik-múlik az idő, egyre kisebb a választék, az árak pedig sulikezdésig nem igazán csökkennek. Időben állj neki a szükséges holmik beszerzésének. A nagy áruházláncok már augusztus első hetétől hirdetnek különféle iskolaszereket, iskolai kiegészítőket kedvező áron. 

2. Keveset használt, kevésbé díszes

Érthető, hogy a gyereked szépet, színeset, mintásat szeretne mindenből. Olyat, ami jól néz ki. És ez rendben is van így, de vajon meddig nézegeti? Tolltartóból, iskolatáskából tényleg nem árt egy kicsit dekoratívabbat választani, de például azok a füzetek, amelyek maximum néhány hónapig lesznek használatban, amíg be nem telnek, akár lehetnek egyszerűbbek, kevésbé díszesek. 

3. Tartósból tartósat

Van, amit tényleg felesleges túlcifrázni. Ilyen az írólap, rajzlap, radír, sőt a ceruza is. Részben mert eleve egyszer használatos, részben mert egy gyerek esetében ezek az apróságok fogyóeszközök: elveszti, elhagyja, véletlenül kettétörik, tehát nem feltétlenül kell a legdrágább belőle. Vegyél olyat, amit nem sajnálnál, ha nagyon hamar kellene búcsút inteni tőle. Vannak azonban olyan eszközök, amiket jó esetben évekig használ a gyermek. Különösen igaz ez az iskolatáskára és a tolltartóra. Ha ezekből kicsit drágább, de jó minőségű és tetszetős darabot választasz, hosszú távon sokat megtakaríthatsz. Gyermeked sem un rá olyan hamar, ha igazán szép, és sokkal tovább marad használható, ha a kicsit drágább árkategóriában kapható, ám jól ismert márkát választasz. 

Így gazdálkodj okosan iskolakezdéskor!

4. Kezdd otthon a vásárlást!

Lista nélkül ne indulj útnak. Amennyiben az iskola nem bocsátja rendelkezésre a szükséges tanszerek listáját, készíts egyet te magad, és minden esetben legyen nálad, amikor vásárolni indulsz. A nagyobb kiadások esetén az sem árt, ha előre tájékozódsz az interneten, hogy hol, milyet és mennyiért lehet kapni az adott terméktípusból. 

5. Akad valami a fiók mélyén?

Erre gyakran nem is gondolunk. Pedig rengeteg háztartásban lapul meg jó néhány ceruza, radír, körző, miegymás elfekvőben, nem ritkán bontatlan csomagolásban. Gondold végig, hogy mi lehet otthon a szükséges eszközök közül. Jó eséllyel találsz majd valami hasznosítható dolgot szerte a lakásban.

 

Hasznos cikkek iskolakezdéshez az NLCafén:

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top