Család

Fogadd el a káoszt! – 10 túlélési tipp, ha most kezdte az ovit a gyerek

Három gyerekem van, jól tudom hát, hogy a szeptemberi ovikezdés kicsit sem jelent felüdülést az anyáknak. Hatványozottan igaz ez akkor, ha ők meg épp most térnek vissza a munkába. Adok tíz tippet, hogy könnyebben túléld ezt a strapás időszakot.

Minden női magazinban szerepel legalább egy szupernő, akinek tökéletes az élete. Csodás karrierje van, szerető férje, gyönyörű gyerekei és tip-top otthona. Mindezt persze szinte erőfeszítés nélkül, nőiesen, kiskosztümben és magassarkúban csinálja.

A valóság köszönő viszonyban sincs ezzel a képpel. A legtöbben így szeptember elején mást se kívánunk, csak túlélni az adott napot, hiszen véget nem érőnek tűnik a napi feladatmennyiség. Nem érdemes azonban kétségbeesni: három gyerekkel, három ovikezdéssel és sok munkahellyel a hátam mögött egy tanácsot tudok neked adni: nyugalom. Nem könnyű most a helyzet, de a rendszer lassan majd kialakul, és hamarosan profi leszel. Vannak ugyanis trükkjeim, amik talán neked is segítenek.

1. Vegyél egy baromi vastag naptárat!

Sajnos vége a nyugis gyeses napoknak, amikor senki sem kért számon semmit tőled, és legfeljebb a bébiúszás vagy a kötelező oltás időpontját kellett megjegyezni. Az óvodában sok új feladatot kapnak a szülők is. Cikis dolog elfelejteni, mely napokon kell neked hozni a gyümölcsöt, még kínosabb, ha nincs tornaruhája a gyereknek. De pénzt kell bevinni a színházra, zsebkendőt másnapra, és a fotózás napján ünneplőbe kell öltözni. És ez még mind semmi, mert ha elfelejted, hogy mikor van a közös anya-lánya kézműveskedő délelőtt, és nem kérsz szabadnapot, akkor bizony komoly szívfájdalmat okozhatsz mindkettőtöknek. Mostantól mindent neked kell észben tartanod, de a gyereknek ciki, ha elfelejted.

Fogadd el a káoszt! - 10 túlélési tipp, ha most kezdte az ovit a gyerek

Jó hír: Léteznek nagyon jó appok, amelyek csilingelve figyelmeztetnek a teendőidre. De ennél is jobb, ha létrehoztok közösen egy facebookos ovis csoportot is, ahol figyelmeztethetitek egymást a határidőkre.

2. Szervezd be a falut!

Ugye hallottad már, hogy egy gyerek felneveléséhez, egy teljes falu kell? Ha eddig nem gondoskodtál róla, akkor most jött el az ideje annak, hogy megszervezd, ki megy a gyerekért, ha belázasodik az oviban, vagy ki hozza el, ha neked közbejön egy sürgős túlóra. Egy megbízható szomszéd, ismerős gimnazista lány mind-mind segítségedre lehet. Ja, és néha a férj is hagyhat csapot-papot. Ő is ugyanannyira szülő, mint te.

Jó hír: Az oviban nemcsak a gyerek talál majd barátokat, jó eséllyel te is. És ezek az anyabarátok pontosan tudják, min mész keresztül, ezért segíteni fognak neked elhozni a gyereket az oviból, vagy vigyáznak rá a játszótéren, míg beugrassz a boltba.

3. Mozgósítsd a férjed!

Igen, eddig nyilván ő volt a kenyérkereső, aki nap végén fáradtan hazajött és örült neki, ha tiszta otthon és meleg étel várta. De most már mindketten munkában vagytok, nem várható el, hogy a te válladon legyen minden teher. Ha magától nem veszi észre, hogy kicsit be kéne segítenie a házimunkában, akkor csinálj egy táblázatot az elvégzendő feladatokkal, és egyszerűen tedd elé, megkérdezve mit vállal ő.

Fogadd el a káoszt! - 10 túlélési tipp, ha most kezdte az ovit a gyerek

Jó hír: Menni fog, hidd el. Nyilván nem úgy fogja megcsinálni ahogyan te. Máshogyan fog hajtogatni és máshová fogja pakolni a poharakat. Nyugi, lélegezz mélyeket. Ne kritizáld, majd belejön. Ha most feladod, hosszú távon te jársz rosszul, úgyhogy kitartás. Bízz benne, ő is felnőtt ember. Felnő majd a feladathoz.

4. Adj munkát a gyereknek!

Jó hír, hogy aki elég idős ahhoz, hogy oviba menjen, az már ahhoz is elég idős, hogy segítsen otthon. Elpakolhatja maga után a játékokat, vagy beágyazhat, leszedheti az asztalt – ha eddig ezeket a dolgokat te csináltad, akkor elérkezett az idő, hogy megbízd ezzel a háromévest.

Jó hír: Mivel ezeket a dolgokat az oviban amúgy is elvárják tőle, elég csak egyszerűen bátorítani arra, hogy az ott megszerzett szuperképességeit otthon is gyakorolja. Ráadásul ahogy egyre nagyobb lesz, úgy kaphat egyre komolyabb munkákat. Ez nem kicseszés a gyerekkel. Ha segít, akkor több ideje van mindenkinek pihenni, anyu is nyugodtabb, szóval mindenki jól jár vele.

5. Legyen napirended!

Tudom, kisbaba kora óta hallod, hogy napirend kéne, és már a könyöködön jön ki ez a jó tanács, de eddig bármilyen hippi anya voltál is, mostantól szervező géniusszá kell válnod. Unalmasan hangzik – de csak így működik. Ültesd le a családod, és írjátok össze, ki mit szeret enni, ebből állítsd össze a heti menüt, és ehhez vásárolj be. Így értékes perceket nyersz, és csökkented a nyávogás mennyiségét. Készítsétek ki este a ruhát, ne reggel legyen ezen balhé. Mivel időre kell beérni az oviba (nem is beszélve a munkahelyedről), állítsd be az órát, nemcsak az ébredésre, de az esti rutin elkezdésére is. Bőségesen számolj rá mindkettőre, nehogy elcsússzatok, és a végén te késs el a munkahelyedről.

Fogadd el a káoszt! - 10 túlélési tipp, ha most kezdte az ovit a gyerek

Jó hír: Az óvónénik tapasztalatai szerint a napirend segít a gyerekeknek, és szeretik. Otthon is érezni fogod majd a jó hatását – kevesebb vita, kevesebb hiszti.

6. Fogadd el a káoszt!

Ha nincs takarítónőd, és szeretnél néha esténként a gyerekkel is játszani, akkor bizony mostantól kezdve nem lesz tip-top rend a lakásban. A nyolc óra munka után egyszerűen sem kedved, sem időd nem lesz arra, hogy állandóan rendet rakj. Persze vannak helyek, ahol nincs kompromisszum, mint a konyha vagy a fürdőszoba – de a könyvek, a játékok, a ruhák egy kicsit nagyobb rumliban lesznek ezentúl. Mivel minden nem fér bele a napodba, valamit fel kell áldozni – és jobban jársz, ha a patent kis lakásról szóló álmodat adod fel, semmint a napi nyolc óra alvást.

Jó hír: Vannak jó trükkök, amivel meg lehet gyorsítani a takarítást. Ha mindennap pontosan negyedórát szánsz egyetlen szobára, akkor egy hét alatt egy átlagos lakás minden helyisége sorra kerül, így a pormacskák nem fognak harapni. Ha mindig azonnal összehajtogatod a ruhát, amint levetted a szárítóról, nem lesz sehol ruhakupac. Engedd el a tökéletességet. Takarítás helyett inkább ülj le a gyerekkel játszani!

7. Ott legyél, ahol vagy!

Ha félpercenként hívogatod anyukádat, aki a beteg gyerekre vigyáz, míg te dolgozol, akkor a főnököd fog megharagudni, ha a mobilodon üzleti e-maileket írogatsz, miközben a gyerekkel legózol a földön ülve, akkor pedig ő lesz elégedetlen. Ne ámítsd magad: ez nem multitasking, inkább szétforgácsolódás. Ne szakítsd szét magad, mert hosszú távon ezzel mindenki csak rosszul jár.

Fogadd el a káoszt! - 10 túlélési tipp, ha most kezdte az ovit a gyerek

Jó hír: Nem mondom, hogy könnyű feladat, de gondolj arra, hogy szerencsés vagy! Minden megadatott neked, amiről mások csak álmodnak. Anyaság és karrier egyben. Legyél büszke arra, hogy dolgozó anya vagy, mert ez nem könnyű feladat, de te megbirkózol vele.

8. Vásárolj online!

Modern korban élünk – használd ki ennek az előnyeit! Ha tudod, a gyerek méretét, miért vonszolnád ruhaboltról ruhaboltra? Ha előre tudod, mit fogsz főzni, miért bolyonganál órákon át egy szupermarketben?

Jó hír: A legtöbb boltban komoly kedvezményt adnak az online felületen, ráadásul mivel nincs előtted a sok csábítás, kevesebbet fogsz költeni, mert csak azt veszed, amire tényleg szükséged van.

9. Vigyázz magadra!

Ugye tudod, hogy te vagy a család lelke? Ha te lebetegszel, akkor biztos, hogy nálatok is megáll az élet. Szóval ne érezz lelkiismeret-furdalást, ha elmész edzeni, vagy elmerülsz egy forró fürdőben, vagy beülsz egy kávéra a barátnőddel. Az idő a legnagyobb luxus, de aki mindig csak ad és ad, az hamar kimerül.

Fogadd el a káoszt! - 10 túlélési tipp, ha most kezdte az ovit a gyerek

Jó hír: Akár napi tíz percnyi nyújtás, meditálás is csökkenti a stresszt, és egészségesebbé tesz, akinek pedig barátai vannak, annak jóval kisebb az esélye a depresszióra. Légy tisztában vele, hogy jár neked a saját idő.

10. Emlékezz, mi a fontos!

Persze fontos az, hogy pénzt keressen az ember, még fontosabb, ha ezzel a karrierjét is építi, és persze jó, ha minden este finom ételt tudunk a család elé tenni, és a lakás is rendezett. De ha itt-ott hibádzik valami, az még nem azt jelenti, hogy becsődöltél. Mert a fő és legfontosabb célja minden anyának ugyanaz: hogy a gyereke boldog és egészséges legyen. Márpedig ehhez nem tökéletes anya kell, vagy biovacsora, vagy szuper, drága különóra. 

Jó hír: A gyereknek csak te kellesz, úgy, ahogyan vagy. Nem új játékok, nem márkás ruhák, nem játszóház és vattacukor. Csak te. De nagyon. Ne rágd magad túl sokat a munkahelyi gondok miatt, vagy ha egy napod nem úgy sikerül, ahogyan tervezted. Ezek a kellemetlenségek, viták pár héten, hónapon belül elfelejtődnek majd. Az a fontos, hogy ott legyél a gyerek mellett, amikor szüksége van rád. Hogy játssz vele mindennap, mesélj neki esténként, és mindennap öleld meg, hogy érezze, szereted. Mert az évek eltelnek, és munkahelyek jönnek-mennek – de a gyerekeiddel töltött boldog pillanatokra a halálos ágyadon is emlékezni fogsz. És csak azt fogod megbánni, hogy nem voltál velük eleget, amikor még lehetett volna.

Olvass még óvodásokról az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top