Család

Óriási kárt szenvednek a tanodák, nem kapnak pénzt a legjobbak

Belerúgott a kormány az eddigi tanodaprogramba, legalábbis így gondolják azok a tanodák, amelyek a legutóbbi pályázati kiíráson nem jutottak támogatáshoz, tizenöt éve működő intézmények zárhatnak be.

Nemrég lezárult a kormány uniós pályázata, amit kifejezetten tanodáknak írt ki, 5,3 milliárd forintos keretösszeggel. 1077 pályázóból 177 kapott egy-egy kétéves projektre 25-30 millió forintot. Ez leírva remekül hangzik, viszont a valóságban számos nagy múltú, a hátrányos helyzetű gyerekek délutáni oktatásában nagy rutinnal rendelkező szervezetnek lett sikertelen a pályázata.

Az Abcúg arra is felhívja a figyelmet, hogy komoly működési válságot okozhat a projektalapú finanszírozástól függő tanodáknak, ha elesnek egy ilyen volumenű állami támogatástól. 

“Megdöbbentő, hogy a tanodavilág vezető tanodái nem nyertek a pályázaton – olyanok, akiktől mindenki tanulni szokott.  Nem tudom megmondani, hogy koncepció volt-e, vagy csak a bírálási szempontrendszer hibás úgy, ahogy van, de óriási károkat okoz a tanodás világnak, hogy ez a kör most kiszorul a támogatottak közül” mondta az Abcúgnak Szűcs Norbert, a magyarországi tanodákat összefogó ernyőszervezet, a Tanodaplatform egyik vezetője. A platformnak összesen 86 tanoda a tagja, amelyből 48-ról tudják, hogy indult a pályázaton. Az eddigi visszajelzések szerint ebből mindössze hat nyertes pályázat lett.

A támogatottak köréből kimaradó tanodák vezetői szerint több olyan tanoda is nyert a pályázaton, amelyek most alakultak, tehát mindenféle tapasztalat nélkül fognak neki pályázati pénzből a munkának.

A nyertesek hivatalos listája egyelőre nem nyilvános.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top