Család

Életveszélyes kéményekkel indul a fűtési szezon

Egymillió kéményt kellene felújítani Magyarországon, ezen felül százötvenezer állapota életveszélyes. A felújításhoz nem nyújt segítséget az állam, inkább közintézmények fűtésfelújítására költené az uniós forrást.

A kéményseprők évek óta kongatják a vészharangot, hogy közelít a százötvenezerhez az életveszélyes kémények száma, a felújítandóké pedig az egymillióhoz, mégsem fognak kéményfelújításba az emberek. Egy jogszabályoknak megfelelő kondenzációs kazán beépítésére, ami a kémény felújításával is jár, könnyen rákölthet egy család akár hat számjegyű összeget is. Ezt igen kevesen tudják megengedni maguknak.

Megoldás lehetne egy, az Otthon Melege programhoz hasonló, uniós forrásokat is felhasználó lakossági pályázat kiírása, de nincs ilyen lehetőség. Habár az Európai Unió biztosít épületek energetikai felújítására egy 90 milliárd forintos keretet, a kormány ezt a lakosság helyett inkább a közintézményeknek adná. Ezt az unió is kifogásolja, mert szerintük ezzel veszélybe kerülhetnek a támogatásért cserébe vállalt energiamegtakarítási célok.

Brüsszel még nem hagyta jóvá a kormány ez irányú forrásátcsoportosítási kérését. 

(MNO)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top