Család

Igenis van kivezető út a szenvedésből!

Erő, vigasz és lelki útravaló mindenkinek! Egy könyv, amely bemutatja: a nehezen feldolgozható csapás is túlélhető, és a fájdalom elviselhetővé szelídülhet.

Vajon mit élhet át, hogyan állhat talpra, aki elveszíti magzatát, újszülött kisbabáját vagy abortuszon esik át? Hogyan segíthetünk, ha családtagunkat, barátunkat, ismerősünket éri veszteség? Korunkban, amikor a terhesség és születés közbeni halál tabu, nem tudjuk, mit szabad éreznünk gyászoló szülőként, rokonként vagy barátként.

Igenis van kivezető út a szenvedésből!

Singer Magdolna Asszonyok álmában síró babák című könyve azonban közelebb hozza a gyászolók érzéseit, megmutatva a feldolgozás és a segítségnyújtás lehetséges útjait. A kötetben mintegy 30 szülő meséli el fájdalmas történetét és a szenvedéstől a megbékélésig vezető feldolgozás útját, és így közel hozza a gyászoló édesanyák és édesapák érzéseit, megmutatva a segítségnyújtás lehetséges módjait. Az interjúkötet sorstársaknak, szakembereknek és mindazoknak szól, akik megtapasztalták, hogy az élet a tragédiák ellenére is szép.

Tudom, hiábavaló már ezen keseregnem, de állandóan visszaforgatom az időt, és elképzelem, ahogy a szülésznő a mellemre teszi a babámat. Soha nem láttam őt. Most meg kell elégednem egy ultrahangképpel, meg azzal, ahogyan a fantáziámban él.

Singer Magdolna író, újságíró, gyásztanácsadó, mentálhigiénés szakember, a Napfogyatkozás Egyesület elnöke, a gyász hazai szakértője. Gyászcsoportvezetőket képez ki, válást feldolgozó csoportokat vezet, valamint egyénileg segíti a veszteséget elszenvedett személyeket. Mestere, Polcz Alaine szellemi útját igyekszik követni. Eddig megjelent 16 könyve az emberi sors elkerülhetetlen veszteségeit járja körül.

Igenis van kivezető út a szenvedésből!

Egy darabig csendben nézegettük az élettelen kisbabát. Búcsúztunk, próbáltuk megérteni, és elfogadni a felfoghatatlant és elfogadhatatlant.

2016. október 19-én, 18 órától beszélgetni is lehet vele a HVG Extra Pszichológia Szalon keretében gyászról, elengedésről és új könyvéről a Budapest Music Center könyvtárában.
 

Meg akartuk nézni, bár az orvos, szülésznő lebeszélt: “Nem baba ez!” De mi megnéztük. És igenis baba volt már. Szomorúan, mégis elfogadóan mondták: Most van egy angyalkánk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top