Család

Cuki sapkákat kötnek a koraszülött babáknak – jótékonyságból

A Fürge Ujjak Műhelyben kézműves sapkákat és takarókat kötnek a koraszülött babáknak. Az algyői asszonyok mindezt jótékonyságból teszik. Annyira megható a kezdeményezés, hogy muszáj beszámolnunk róla. És nem ez az egyetlen felajánlásuk.

A Fürge Ujjak Műhely készített már játékokat óvodásoknak, és rendhagyó technikaórákat tart az algyői általános iskolában. Most pedig a szegedi gyermekklinika koraszülött kisbabáinak kötöttek sapkákat és takarókat. Mindezt jótékonyságból.

A segítségnek a szülők is nagyon örülnek, hiszen látják, nemcsak a gyógyítók és az ápolók, de kívülállók is gondolnak rájuk és kisbabájukra. Mindezt a Délmagyarnak mesélte Orbán Zsuzsanna, aki a 23 éve működő Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány önkéntes koordinátora. Pintér Sándor gyermekgyógyász professzor, az alapítvány kuratóriumának elnöke pedig arról mesélt, hogy az algyői műhely kézműves asszonyait előadásokra is elhívják.

Európában a népesség arányaihoz viszonyítva Magyarországon a második legmagasabb a koraszülések száma, és ezen a helyzeten tizenöt éve sem tudtak változtatni. Minden harmadik koraszülésről nem tudni, miért történik, 25-30 százalékban valamilyen szervi ok a magyarázat. További 30-35 százalék viszont az életmód következménye, amelyen ugyanakkor lehet segíteni.

Az algyői kézműveskör csodaszép munkáiból kiállítást is rendeztek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top