Család

Hosszú évek óta idén kevésbé fogy a magyar

Évek óta nem mért ilyen kedvező adatokat a KSH. 2016 első nyolc hónapjában a korábbi évekhez képest ugyan icipicit kevesebb kisbaba született, de jóval kevesebb halálesetet számláltak, így a természetes fogyás jelentősen mérséklődött. Sőt, 2015-höz képest a boldogító igent is sokkal többen mondták ki.

A KSH legfrissebb adatai szerint 2016 januárja és augusztusa között 60.418 gyermek született, ez 0,2 százalékkal alacsonyabb érték a 2015-ös adathoz képest. A halálozások száma ugyanakkor jóval magasabb mértékben, 8,9 százalékkal csökkent, mint tavaly (82.564 volt). A természetes népességfogyás így számszerűsítve 22.146 fő, amely 7927 fővel kevesebb, mint egy évvel korábban. Ez a szám pedig igen reménykeltő, hiszen 26 százalékkal alacsonyabb, mint 2015-ben.

A legtöbb kisbaba augusztusban született, míg a legkevesebben szülést májusban regisztrálták az országban. Május-júniusban az átlagoshoz közeli volt a halálozás száma, ugyanakkor a többi hónapban jóval alatta maradt a korábbi években mért adatoknak.

Szívesebben házasodnak a magyarok

2016 első nyolc hónapjában a házasságkötések száma jelentősen emelkedett. A boldogító igent 36.026 pár mondta ki, 9,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Érdekesség, hogy augusztusra időzítették a legkevesebben az esküvőt, míg február és április között az átlagoshoz képest jóval többen járultak az anyakönyvvezető elé.

Csökkent a természetes fogyás mértéke

A KSH adatai szerint ezer lakosra 9,2 élve születés és 12,6 halálozás jutott január és augusztus hónapok között. Az élve születések 2015-höz képest ugyan nem változott, de a halálozás 1,2 ezrelékponttal alacsonyabb az előző évben mért adathoz viszonyítva, így a természetes népességfogyás mutatója 3,4 ezrelékre csökkent. Remélhetően az idei tendencia az év hátralévő hónapjaiban is megmarad, és előbb-utóbb azt is megérhetjük, hogy több kisbaba születik, mint ahányan elhaláloznak.

Reményt keltőek a KSH legfrissebb adatai
Reményt keltőek a KSH legfrissebb adatai

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top