Család

Az emberek vécézni tanítják a macskákat, de jó dolog ez?

Néhányan azt gondolják, jópofa vagy praktikus, ha a macskák emberekként, angol vécében végzik a dolgukat, de állatorvosok szerint ez egyáltalán nem jó ötlet.

Talán elsőre furcsának hangzik, de rövid Google-keresés után rá kell döbbenünk, hogy nem egy embernek jutott már eszébe, hogy az angol vécé használatára nevelje macskáját. A neten számos módszer kering, amikkel az állatok rávehetőek a folyamatra, és persze valahol “érthető”, mi áll a dolog hátterében: az almot takarítani pocsék, a vécéző macska meg különben is jópofa.

De jót tesz-e ez az állatnak? Nem. Nyilvánvalóan nem, miért lenne neki jó, hogy valami olyasmire kényszerítjük, ami a természetétől tökéletesen idegen? Elmondjuk viszont, hogy miért rossz.

Az angol vécé használata zavart okozhat a macska természetes viselkedésében, hiszen az állat megszokta már, hogy szemrevételezi, elássa, kapargatja ürülékét. Ugyanígy nekünk sem feltétlenül jó, ha nem látjuk a végterméket, hiszen azok alapján fontos következtetéseket vonhatunk le az állat egészségét illetően. Végül pedig egy ilyen bonyolult folyamat sok stresszt okozhat a cicáknak, ami szintén nagyon rossz hatással lehet általános állapotukra.

Az emberek vécézni tanítják a macskákat, de jó dolog ez? 

Szóval ne, ne tanítsuk meg vécézni a macskákat.

TheDodo

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top